Gledeshuset

Etter 18 år i telt kan Hønefossrevyen endelig ta egen scene i bruk. Spise- og underholdningshuset er et landemerke rett ved den mektige fossen, og ble bygget på kun åtte hektiske måneder.

Fakta

Sted: Hønefoss

Prosjekttype: kulturhus

Bruttoareal: 1.200 kvadratmeter

Byggherre: Gledeshuset Eiendom

Byggeleder for byggherre: Frydenlund og Høyer

Totalentreprenør: BetonmastHæhre Ringerike

Kontraktssum eks. mva.: 19 millioner kroner

Arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter

LARK: Eiendomsservice

Rådgivere: RIB: WSP l RIBR: Roar Jørgensen l RIAKU: Brekke & Strand l RIG: Tronrud Engineering l RIV vent og utførende: MT Klima l RIV rør og utførende: Varme & Sanitær l RIE og utførende: Brødrene Helgesens Eftf.

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Isachsen Anlegg l Ståldører: Atlas Industri l Innerdører: Swedoor l Trapper og rekkverk: Br. Midthaug l Glassfasade: Alutec l Kran: Nordic Crane Kynningsrud l Lift: Ringerike Liftutleie l Byggevarer: Proffsenteret Byggmakker l Branntetting: Firesafe l Tak: Jevnaker Takservice l TRP-tak: Romerike Profilteknikk l Heis: Kone l Maler: Leif Ivar Malerservice l Betongelementer og stålarbeider: Spenncon l Blikkenslager: Profilmontering lGulvarbeider: ATG l Betongarbeider: Holtet Pukk- og Betong l Kjøleanlegg: Ringerike Kjøl og Frys l Lyd- og lysanlegg amfi: Hønefoss Lyd l Møbler: Radius Design l Stoler i amfi: Skeie Seating l Gulvsliping og forsegling: Betongforsegling l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Himlinger: Tøftum Innredning

– Det vi har fått til her nå er kalkulert galskap, men vi måtte ha et underholdningstilbud i byen. Vi er patrioter og vil at Hønefoss og Ringerike skal synes, forteller daglig leder i Gledeshuset Drift og To Be Announced Arrangementer, Erik Stokke. Han er én av flere initiativtakere til nybygget med den lett gjenkjennelige utkragingen mot elvebredden, og er selv deleier i flere tilliggende bygninger. Et av husene er fra 1890, som etter ombygging og oppussing inngår i prosjektet ved å huse en restaurant i første etasje.

I motsetning til sesongbaserte sommershow i telt kan Gledeshuset nå tilby ringerikspublikummet, og gjerne tilreisende, en moderne og permanent scene for show, standup, konserter og diverse arrangementer.

Det 1.200 kvadratmeter store bygget er bygget av BetonmastHæhre Ringerike etter en NS 8406-modell, med en kontraktsum på 19 millioner eksklusive avgifter. Arkitekt har vært Stein Halvorsen Arkitekter.

– Utfordringen var å få på plass en ganske stor teatersal for mange mennesker på en bitte liten tomt. Da er mye avhengig av hvordan logistikken løses, de fleste besøkende kommer og går på likt. Her kan det bli to fore-stillinger etter hverandre, så det vil bli mange krysningspunkter, sier Stein Halvorsen.

Hovedinngangen fra uteplassen mot sør, fører inn til restauranten og den store foajeen med kafé og servering over to etasjer. Øverst, i den ytterste delen av utkragingen mot elva, ligger toppbaren med graffiti utført av kunstneren Børge Brekke.

Mens foajeen og restauranten er åpen, med store glassflater, ligger scenen og amfiet i prosjektets mer lukkede del av bygningsmassen. Amfiet følger fallet i takformen og har en velutstyrt scene og sitteplasser for 350 publikummere. Artistene har også eget green room med garderobe og toaletter, samt en liten takterrasse.

– Det er et poeng at man umiddelbart kan se hva slags innhold bygget har å by på. Derfor er det forsøkt uttrykt så mye som mulig i eksteriøret, her har man virkelig lykkes med å få det til, forklarer Halvorsen.

Krevende grunn

For å få romprogrammet med en utvidet og fortsettende kjeller på plass, krevdes det en omfattende utgraving av tomta i bakkant.

– Det var en stor høydeforskjell nordover. Det ble ikke valgt spunt, men bratte og høye graveskråninger med stålplater tett inntil bygningene i bakkant. Et eldre trehus måtte under-graves og støttes opp med Doka og støttepilarer, forteller BetonmastHæhres anleggsleder, Tor Erik Hoelsveen.

Han forteller at bygget står på utgravde og fylte masser, der halve bygget står på en bærende betongplate på 30 centimeter, resten er et vanlig dekke på 15 centimeter. Halve første etasje og hele kjøkkenavdelingen i 1890-bygget har vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme.

– Bygget, med sin utfordrende form med utkraginger og vinkler, har bæresystem med stål og hulldekker, og TRP på taket. Gulvene i første etasje er i slipt og forseglet betong. Ellers er det brukt mye synlige hulldekker, brannlakkert stål i søyler og rekkverk, og spilekledning fra MøreRoyal i interiøret som fortsetter i fasade og i takoverbygget ute, sier Hoelsveen.

For å slippe kanaler på vegger og i tak, har amfiet ikke tradisjonelle, synlige ventilasjonsuttak. I stedet er det montert inn over 200 avlange ventilasjonsuttak under setene.

Logistikken inn til tomta var et kapittel for seg. Tilkjørselmulighetene med inntransport av varer, var sterkt begrenset, her måtte en gang- og sykkelvei tas i bruk. For å sikre tredjeperson i hele byggeperioden ble gangtunneler satt opp langs elvebredden. I det oppgraderte uteområdet er stein fra ringmuren i en eldre låve fra 1860 gjenbrukt i det nye uteområdet i forkant av bygget. Resten av låven ble nummerert, forsiktig demontert og midlertidig plassert på et lager.

Kort byggetid

– De tekniske fagene, som selv har hatt prosjekteringen, har vært lagt under byggherren. Alt var ferdig prosjektert i slutten av februar, men bæresystemet ble omprosjektert flere ganger. Vi hadde fysisk oppstart 1. august i fjor, og måtte ha det overlevert 1. mai i år. Det er åtte måneders byggetid, gjennom en streng vinter med veldig mye snø. Tidsforlengelse har aldri vært noe tema – vi har klart å overholde fristen, understreker Hoelsveen.

– Det har vært en imponerende innsats fra alle aktørene her, samtykker Stokke, som forteller at planleggingen av Gledeshuset har pågått i fem og et halvt år. – Dette er ikke et vanlig investeringsprosjekt, det måtte hvilende kapital til. Det er 20 investorer og ildsjeler som har bidratt med cirka 20 millioner kroner, resten er lånefinansiert. Skulle vi lånt alt, ville det vært den totale galskap, sier Stokke med et smil.

– Det vil nok ta litt tid før vi får etablert oss skikkelig, men vi er overbevist om at vi skal klare det.