Gjennomførte vedlikehold av Hitra vindpark på rekordtid

Da Siemens utførte reparasjoner av vindturbinene på Hitra Energipark skal jobben ha blitt gjennomført på rekordtid, takket være en egenutviklet teltløsning. 

Hitra vindpark er en vindpark på Hitra i Sør-Trøndelag bestående av 24 turbiner. Totalt genererer vindparken 150 gigawattimer i året.

– Da vi startet dette prosjektet, var planen å bruke teleskoplift for å utføre reparasjoner på bladene i 20-40 meters høyde, sier Nikolai Drexler fra Power Generation Services Division i Siemens.

– Men værforholdene på Hitra var veldig utfordrende, og vi fant ut at det ville ta mye lengre tid enn planlagt å fullføre prosjektet. For eksempel brukte vi åtte uker på å fullføre vedlikehold på to turbiner på grunn av været. Vi måtte se etter alternative løsninger, sier han.

Siemens utviklet et mobilt telt for reparasjoner av bladene.

– Vi demontere propellbladene, heiste dem ned og gjennomførte vedlikeholdsarbeidet i telt på bakken - under mye bedre arbeidsforhold, forklarer Drexler. De valgte å benytte Ramirent som leverandør av denne løsningen.

– Vi er veldig glade for at Siemens valgte oss. Vi leverte et tilbud som møtte deres krav, og leverte brakker, telt-gulv, varmeutstyr, ventilasjonssystemer, strømforsyninger, teleskop truck og lifter slik at Siemens kunne fullføre jobben, sier Geir Langørgen i Ramirent i en pressemelding.

Etter at teltet og alt annet utstyr var på plass i begynnelsen av juli, skal arbeidet ha gått mye raskere, og hele prosjektet ble avsluttet i begynnelsen av november.

– Med denne løsningen var vi i stand til å gjennomføre vedlikehold på to turbiner i uken, sier Drexler. Siden dette var første gang et slikt prosjekt av denne størrelsen ble gjennomført, var det likevel noen utfordringer.

– Vi hadde et par «hiccups» i begynnelsen, men så snart vi hadde fått orden på alt, ble arbeidet gjennomført på rekordtid, sier en glad Nikolai Drexler.