På Haugen skole fikk administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, innspill av konsernsjef Jon Valen-Sendstad og prosjektleder Lars Magnus Ballangrud i GK Gruppen.

Ga energi-innspill til NHO-sjefen

Kristin Skogen Lund fikk forsikringer av GK Gruppen om at energimeldingens ambisiøse mål er mulig å nå med dagens teknologi. Samtidig ble NHO-sjefen oppfordret av VKE til å bidra til å få fagutdanningen for ventilasjonsteknikere på plass.

Arenaen var Haugen skole der Asker Entreprenør og GK Gruppen på oppdrag for Undervisningsbygg KF nå totalrehabiliterer den delvis vernede Haugen skole i Oslo. Skogen Lund fikk påfyll av forståelse både når det gjelder teknologi, energitiltak og lærlingsituasjonen.

– Alle snakker om energiforbruket i transportsektoren. Men det er faktisk mer å hente gjennom energitiltak i boliger og yrkesbygg. Det bør strammes inn på energisløsingen, sa konsernsjef i GK Gruppen, Jon Valen-Sendstad.

Mangler bevisstgjøring

I Energimeldingen fra Stortinget ble det slått fast at energiforbruket i eksisterende bygg skal reduseres med 10 TWh fra dagens årsforbruk.

Valen-Sendstad viste til at det er 130 millioner kvadratmeter bygningsmasse i offentlige og i private næringsbygg i Oslo, og at det fullt oppnåelig å redusere forbruket med 77 kWh per år per kvadratmeter gjennom rehabilitering, ombygging og energisparing.

Det vil koste mye, men vil samtidig kunne tjenes forholdsvis raskt inn.

– Vår ambisjon er å peke på den fantastiske forretningsmuligheten det er å rehabilitere den eksisterende bygningsmassen. Vi kaller det «det blå skiftet» fordi det er lønnsomt, også fordi vi snakker om opprettholdelse av sysselsetting. Teknologien er der, det er bevisstgjøring som mangler, understreket Valen-Sendstad.

– Her i landet er det nok de private som ligger etter. Eiendomsbesittere, gjennom pensjonsfond i utlandet, setter ikke det å ta en utgift for energi og miljø i Norge aller øverst på agendaen. Det offentlige må gå foran og vise vei. Undervisningsbygg og Statsbygg er flinke på å trekke opp linjer for hvordan det bør være fremover, sa Valen-Sendstad.

Fornøyd med ærlig svar

Etter møtet uttrykte Skogen Lund tilfredshet med at GK Gruppen var ærlige på at energitiltakene tross alt måtte koste mye penger.

– En av grunnene til at energieffektiviseringen tar tid kan være at elektrisitet er billig i Norge; vi har jo for mye strøm. Men det handler ikke bare om kroner og øre. Det er også et helseaspekt med godt inneklima med i bildet. Det var interessant å få høre at teknologien ligger der. Det handler stort sett om at vi ikke er flinke nok til ta den i bruk, sa Lund.

Ønsker fagbrev nå
Med på møtet med NHO på Haugen skole skal var også VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi). Styreleder Steinar Holm i VKE, var tydelig på at et fagbrev for ventilasjonsbransjen snart måtte på plass.

– Utfordringene vi har med energieffektivisering skal ivaretas av en fagarbeider som kan ventilasjonsteknikk og inneklima. Vi har ingen formell utdanning på fagsiden. Til nå er utdanningen skjedd gjennom bransjens egne bedriftsinterne kurs. Vi har egnet ut at det er et etterslep av 2-3.000 personer som har potensial til å ta fagbrev gjennom etterutdanning. Vi mener det bør utdannes cirka 200 per år, sa Holm.

Stor interesse for faget

Daglig leder i VKE, Aud Børset Dellrud, informerte om at Rud videregående skole sto klare til å ta imot elever fra høsten av.

– Det er stor interesse for faget på utdanningsmesser, og bransjebedriftene garanterer for lærlingplasser. Vi har levert søknad om godkjenning av nytt fag til utdanningsdirektoratet, men vi har ennå ikke fått den nødvendige tillatelsen som vi må ha på plass før søknadsfristen går ut 1.mars, forklarte Børset Dellrud, som oppfordret Skogen Lund til å bidra til å få fagutdanningen for ventilasjonsteknikere på plass.