Frykter at lønnsveksten kan gi høyere rente

Lønningene i første halvår ligger nesten 6 prosent høyere enn i fjor. Lønnsveksten er nå så høy at den kan sprenge Norges Banks renteprognose for 2007.

Resultatet kan bli en boliglånsrente på over 7 prosent for mange, skriver Aftenposten.

Banker, forsikringsselskaper og andre bedrifter i finansnæringen leder an i lønnsgaloppen. Fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år økte de drøyt 50 000 ansatte i næringen den gjennomsnittlige lønnen og bonusene med 7,9 prosent, inklusive overtid. Det viser tall i nasjonalregnskapet for andre kvartal, som nettopp er offentliggjort av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lærene har den svakeste lønnsveksten. Ansatte i undervisning økte lønningene med 4,3 prosent i samme periode. Lærerne ligger an til en gjennomsnittlig lønnsvekst over årene 2003-2007 som ligger på halvparten av det ansatte i bank, forsikring og finans ligger an til å oppnå.- 185.000 personer jobber i undervisningssektoren.

Norges Bank spår at deres egen styringsrente når toppen med 5,75 prosent neste vår. I dag er den 4,75 prosent Bak prognosen ligger en antatt vekst i årslønnen på 5,25 prosent i år og 5,5 prosent neste år. Blir lønnsveksten høyere, kan prisveksten om noen år bli for høy. For å forhindre dette, kan Norges Bank oppjustere renteplanen.