Jernbanesporet er tilbake, og området begynner å ta form. Foto: Knut Hvila Solhaug/Bane NOR

Fra bru til undergang på fem døgn

En ny undergang av betong ble skjøvet på plass under Brevikbanen i Porsgrunn og erstatter en 102 år gammel bru. Nå slipper godstogene å kjøre sakte på strekningen.

Onsdag 16. oktober klokken 21.00 ble jernbanen mellom Eidanger og Brevik i Telemark stengt for trafikk. I fem døgn jobbet flere arbeidslag dag og natt med å rive jernbanebrua fra 1917 og skyve på plass den ferdige betongkulverten som stod klar like ved.

– Alt gikk som planlagt, og det første toget kjørte over i rute klokken 7 mandag morgen. All ære til hovedentreprenør Peab Anlegg og dyktige underleverandører. De har gjort en flott jobb, sier Bane NORs byggeleder Knut Hvila Solhaug til banenor.no.

Prosjektet på Heistad i Porsgrunn er et eksempel på hvordan det foregår når en jernbanestrekning er stengt for vanlig trafikk.

- Av hensyn til kundene tilstreber Bane NOR så korte stanser i togtrafikken som mulig, derfor ble det jobbet hele døgnet, skriver Bane NOR.

Brevikbanen er en ti kilometer lang godsbane. Her kjører kalktog fra kalksteinsbruddet ved Eidanger til Norcems sementanlegg og godstog til og fra Grenlandsterminalen.

– Naboene har vært veldig forståelsesfulle. De nærmeste fikk overnatte på hotell, for det har uten tvil støyet en del mens vi har holdt på. I ettertid har jeg fått tilbakemelding om at de synes området er blitt penere med de nye murene, forteller byggelederen.

I flere år har godstogene måttet kjøre i lav fart på den gamle jernbanebrua. Snart kan de komme opp i ordinær hastighet igjen.

– Nå skal vi vente til 50.000 tonn har passert over stedet, så pakker vi pukken under sporet en gang til med en spesialmaskin før vi sier oss helt ferdige, forklarer Solhaug.