Forus Energy Arena

Eder Biesel Arkitekter AS har tegnet og Backe Bygg AS og Caverion AS har bygget et kontor- og verkstedbygg på Forus nord for base Property AS og Håkull Eiendom AS.

Fakta

Sted: Forus Nord

Prosjekttype:
Nybygg, kontor/produksjon

Kontraktssum eks mva:
64 millioner kroner

Bruttoareal: 6.316 kvm

Tiltakshaver:
Base Property/Håkull Eiendom

Byggherreombud: Novaform

Totalentreprenør: Backe Bygg

Teknisk totalentreprenør: Caverion

Arkitekt: Eder Biesel Arkitekter

Rådgivere: RIB: Dimensjon Rådgivning l RIB-Elementer: Prefab Design l RIR og RIV: Sweco l RIE: Ekrheim Elconsult l RIAku: Sinus l RIGeo: Albert Ølnes l RIBr: Branncon l RIVA: Cowi

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: T Stangeland Maskin l Betong-
elementer: Block Berge Bygg l Betongsaging: Kais Betongsaging l Stålarbeid: Stålteknikk l Taktekking: Sandnes Tak l Glass- og alu.fasade, vinduer og ytterdører: Rubicon l Innerdører: Nordia l Rekkverk: Trappeteknikk og Stålteknikk l Tømrer: Moeleven Nordia l Maler, gulvbelegg og tepper: Vatland & Sønn l Mur og flislegger: Torben Seerup l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Optimera Sikring og Lås l Heis: TKS Heis l Traverskran: TKS Løft l Porter: Hauck l Kopiering: Allkopi l Maskinutleie: Cramo l Byggvask/rent tørt bygg: Weder Rengjøring l Transport og mottak byggavfall: Amdal Container Utleie

Det 6.504 kvadratmeter store bygget er leid ut til olje-
serviceselskapet Proserv Norge AS som nå samler all sin norske virksomhet her.

Backe Bygg som har vært totalentreprenør, mens Caverion har vært totalteknisk entreprenør. Backe Byggs kontraktssum er på 64 millioner kroner eks. mva. Byggearbeidene startet i oktober 2012.

– Bygget ble overlevert i midten av januar i år, og 2. februar skal Proserv ha fullført flytting fra lokaler i Tananger, opplyser prosjektleder Svein Kåre Tollefsen i Backe Bygg.

I første etasje er det to verkstedhaller og et lager. Hallene er to etasjer høye.

Andre etasje rommer en mezzanin rundt hallene, datarom, garderober og tekniske rom. I tredje etasje er det kontorer, møterom, kantine og takterrasse. Bygget har en heis og to trappehus. Kontorlokalene er på cirka 2.900 kvadratmeter, verksted cirka 2.600 kvadratmeter og lager cirka 1.000 kvadratmeter.

3,3 kilometer peler
Tomten er på 5,3 mål og ligger på Forus nord i Sola kommune. Grunnen består av morenemasser. Bygget står på en plasstøpt, isolert betongsåle som igjen står på 218 betongpeler med gjennomsnittslengde på 15,5 meter. Det er radonduk under bygget og mulighet for å montere vifter.

Bygget har rektangulær form. Første og andre etasje har bærende konstruksjon av isolerte veggelementer med hulldekker som etasjeskillere, mens tredje etasje er en selvbærende konstruksjon av stålsøyler og ståldragere.

Taket er bygget opp av korrugerte stålplater, 30 centimeter isolasjon og takbelegg. Vegg-elementene har 20 centimeter isolasjon. Det er elementer av betong i første etasje og sandwichelementer i andre etasje. Veggelementene er kledd med lakkerte sinusplater. I tredje etasje er det en glassfasade i aluminiumsprofiler. I kontoretasjen er det teppeflis, system-
vegger og systemhimlinger med klimatak. På østsiden av hovedbygget står det et kompressor- og testbygg i stål med fasader av sandwichelementer.

Fjernvarme
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Kontorlokale varmes opp via klimataket, mens verkstedhallene har varmeelementer i taket. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget har sentral driftskontroll. Hele bygget er sprinklet. I kontoretasjene er det soldempende glass. Utenfor bygget er det parkering for cirka 60 biler.

– Byggingen har gått uten noen problemer. Da aktiviteten var på topp var mellom 80 og 90 personer med. Prosjektet er gjennomført uten fraværsskader, sier Svein Kåre Tollefsen i Backe Bygg.