Fremtidens kjøkkenløsninger

Bærekraftighet, gjenbruk og nye livstilsvaner preger de fremtidige kjøkkenproduktene, skal vi tro de nyeste designtrendene fra Electrolux.

Selskapet presenterer nå ni designkonsepter for fremtidens ”ReSource” kjøkken i samarbeid med masterstudenter ved det prestisjetunge Domus Academy i Milano, Italia.

En mini-robot forkledd som din beste venn guider deg gjennom matlagingen. Du og dine gjester kan nyte et veltemperert glass med vin, mens tallerkener rengjøres fra en høytrykksbasert oppvaskmaskin, nedsenket i bordplaten. Etter middagen vil hjemmet være kjemisk fritt for lukt og stekepartikler i luften.

En god kopp med Espresso-kaffe kan tilberedes på mobile induksjonsplater ved sofabordet, mens kjøkkenavfall fra middagen havner i en maskin, hvor enzymer omdannes til energi, som du kan bruke til å lade din Ipod, Laptop eller støvsugeren. Dette kan bli resultatet dersom fremtidens "ReSource" kjøkken ser dagens lys.

—Kjøkkenet har blitt det rommet i huset hvor flest ulike aktiviteter finner sted, og er et naturlig sosialt samlingspunkt i hjemmet. Bærekraftighet i en sosiokulturell ramme har vært førende for produktene vi nå presenterer, forteller Design Manager Bruno Lizotte i Electrolux.

Bærekraftighet ut fra kulturelle hensyn er faktorer som stadig blir viktigere innenfor produktdesign ettersom verdens ressurser forsvinner og nye multikulturelle forbrukervaner og livsstilsmønstre vokser frem.

Ni innovative kjøkkenkonsepter
Lizotte underviste de internasjonale masterstudentene underveis i prosjektet, vurderte deres arbeid og ga dem løpende tilbakemeldinger. Resultatet ble ni innovative kjøkkenløsninger for fremtidens miljøutfordringer og plassutnyttelse.

— Sluttresultatet er imponerende. Det er en helt ny og dynamisk tilnærming til både produktdesign og kjøkkenmiljø, sier Lizotte.

Kort beskrivelse av designkonseptene

1. KEWA (Kinetic Effecient Water Appliance) av Pietro Russomanno, Italia
Kinetisk trolldom. KEWA er et alternativ til oppvaskmaskin, som benytter lufttrykk i rengjøringen. Denne metoden sparer oss for vann, tid og energi. Ved hjelp av kinetisk energi skapes et kraftig «blad» av vann som kan rengjøre en tallerken med kun ett sveip. Det følger også med en håndholdt rengjøringsenhet til å fjerne smuss som er igjen på tallerkenen eller kokekaret i forkant.

2. AEOLUS av Chi Rong Hsu, Taiwan
Farvel til stekeos. Dette er en vifte som effektivt fjerner lukt i hele rommet. Chi Rong Hsu var i utgangspunktet på jakt etter en løsning for å lage wok-mat i et lukket rom. Men løsningen har allsidige bruksmuligheter og maksimerer plassutnyttelsen ved at man kan henge kjøkkenredskaper og annet utstyr fra rammen. AEOLUS er enkel, smart og effektiv.

3. CLEAiR av Ariadna Tellez Rossell, Mexico
Inneklima med en stemme. CLEAiR er en luftrenser som gir deg automatiske statusoppdateringer om inneklimaet og gir deg et renere og sunnere hjem å bo i. Løsningen inneholder tre separate bordeneheter som også kan brukes til manuell rengjøring for et enda bedre inneklima.

4. Breathe av Beyza Dogan, Tyrkia
Naturen innenfor. Breathe er et levende kjøkkeninstallasjon som bokstavelig talt «puster inn» luftforurensning. Løsningen er basert på ionisering og et rent kjøkkenmiljø utfylles av et omgivende lys som følger døgnets naturlige syklus. Apparatet er visuelt tiltalende og gir en følelse av harmoni i hjemmet.

5. Jumble av Zahira Ivelisse Crespo, Puerto Rico
Induksjon med en vri. Jumble er et fleksibelt sett med tre induksjonskokeplater som gjør at man enkelt kan sette kjeler og panner i forskjellige tempererte soner. Kokeplatene styres med fjernkontroll og frigjør verdifull plass på kjøkkenbenken.

6. Wine av Jung Kun Choi, Sør-Korea
Estetikk og smak. Det veggmonterte vinkjøleskapet bringer en estetisk dimensjon til vinoppbevaring. Den viser frem vinflaskene samtidig som vinen opprettholder optimal temperatur. Det er også et eget avkjølingsskap og et skap man kan lagre mat som serveres som en del av menyen.

7. Celsius av Marcela Vanesa Céspedes, Argentina
Resirkulering av kjøkkenavfall. Celsius er et avfallssystem og resirkuleringsanordning basert på enzymer som bryter ned organisk avfall og skaper energi nok til hjemmets mindre elektriske apparater.

8. Chefiamo av Jervis Chua, Hong Kong
Virtuell matinspirasjon. Chefiamo er en virtuell kokebok bestående av et hologram, programmert til å vises som for eksempel en venn eller en slektning, projisert på benkeplaten. Hologrammet hjelper deg gjennom mattilberedningen på en ny og morsom måte. En interaktiv hanske måler fremdriften og foreslår neste steg i tilberedingsprosessen. Chefiamo er en inspirerende kokebok som kanskje vil hjelpe oss til å ta vare på våre matlagingstradisjoner.

9. Fulcrum av Surbhi Singhai, India
Når plass er en utfordring. Fulcrum er et modulbasert system bestående av både kjøkkenmøbler og kjøkkenutstyr som henges på veggen. Det kan settes sammen etter behov og tilpasses størrelsen på ditt kjøkken.