Kubbegubber gull verd

Varme i alle ledd. Det er mantraet. Og betalingen er et takknemlig blikk, kanskje en kaffekopp, en klem eller begge deler!

Gubber i alder fra AFP og opp til nestor Tor Stokka, tidligere bankmann og «snart 91», sørger for gratis ved til verdig trengende i hele Oslo. Uten at det koster mottakerne en øre. Og uten at de selv tar annen betaling enn takknemlighet. Men så får de mosjon som forlenger livet. Stokka har holdt det gående i 23 år og akter ikke å gi seg før han stuper.

Vi snakker om Operasjon Ved på Etterstad – det gamleordfører Albert Nordengen i sin tid kalte «hovedstadens beste eldresenter».

– Dette betyr ikke bare mye for mottakerne, det gir også oss fantastisk mye. Jeg er helt sikker på at det forlenger livet med flere år, sier Hans Martin Olsen, 71, til NTB.

– Døm er gull verd

Han har stått på med kapp og kløyv, sekking og stabling siden 2003. Også han fortsetter til han stuper.

Sammen med den tidligere verkstedarbeideren Bjørn Paulsen, 72, har den pensjonerte industriarbeideren levert sesongens første vedforsyning til to adresser i bratthenget i Ekebergåsen. Der er det for bratt å levere vinterstid.

– Døm gutta er gull verd. Så er døm ikke no'n ungfoler, heller, sier en storfornøyd mottaker av seks 80 liters sekker tørr varme, uføretrygdede Alf Øvsthus (65). Han har fått gratis ved i fire år. Etter jul får han ytterligere seks sekker, eventuelt flere hvis det kniper.

Gammel ryggrad

Operasjon Ved-Oslo er et humanitært samarbeidstiltak med formål å hjelpe trengende i Oslo med brensel.

Det startet som en spontanaksjon etter et avisinnlegg i Aftenposten i 1969, men har vist seg liv laga siden. Og lite tyder på at det er slutt med dette.

«Ryggraden» i vedproduksjonen består i dag av ca. 25 pensjonister og frivillige, som med humør og stor innsatsvilje året rundt sager, hogger og fyller veden i sekker. Utkjøring besørges i det vesentligste av Lions Clubs i Oslo, men også andre frivillige deltar, blant annet konfirmanter og deres foreldre fra to menigheter i Oslo.

Utkjøringen starter tidlig om høsten – i år om kvelden 10. oktober – og varer til langt utpå ettervinteren.

Råd og tips

– Vi vet at vinteren kan være lang og nådeløs i landet vårt. Mange eldre og vanskeligstilte bor i gamle og trekkfulle leiligheter som «sluker» brensel i fyringssesongen. Operasjon Ved forsøker å hjelpe disse med et tilskudd til brenselforsyningen, sier en av entusiastene, sekretær og daglig leder Nils Andersen (79) til NTB.

Han mener dette er et humanitært tiltak som også med fordel kunne iverksettes andre steder i landet. Det er en vinn-vinn-situasjon. I Oslo er de mer enn villige til å gi råd og tips.

«Alle» ønsker pipe

De følger med i tiden, gubbene på Etterstad. Iallfall er de helt i tråd med folkemeningen: De aller fleste nordmenn mener at moderne boliger bør ha pipe og ildsted, viser en fersk undersøkelse Norsk Statistikk har utført for Norsk Varme, bransjeforening for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.

Ni av ti mener dette, ifølge undersøkelsen. Bare 4 prosent mener det ikke er nødvendig med slikt supplement til strøm i moderne boliger.

– Myndigheter og befolkning har lenge vært i utakt om vedfyring. Vi oppfordrer både miljø- og energimyndigheter til å lytte til befolkningen når de jobber med krav og standarder i moderne boliger, sier Grethe Bachmann, leder i Norsk Varme.

Uansett syn på sak – pensjonistene på Etterstad har hele tiden visst at de jobber i takt med folkemeningen. Og de vet at de varmer og gleder.

– Så har vi det gøy, med mye moro og humor både i arbeid og pauser. Ikke minst i pausene. De holder vi hellig, ifølge nestor Tor Stokka, som i tillegg til kløyving holder orden på «kundekartoteket».

I fjor kjørte de ut tett oppunder 10.000 sekker til 920 husstander. I år kan det bli enda flere. (©NTB)