Færre båttyverier og skader på båt

Erstatninger etter båtskader i juni/juli i år gikk ned med 40 prosent fra sommeren 2010, viser tall fra forsikringsselskapet Gjensidige.

Det har ikke vært så få båtskader på mange år, opplyser selskapet, som utbetaler erstatninger på 19 millioner kroner i år mot 31 millioner kroner i samme periode i fjor.

Antallet saker gikk ned fra 650 til 570. Nedgangen gjelder alle typer skader – tyveri, innbrudd, brann, grunnstøting, kollisjoner, synking, redning og ansvar.

Det kan fortsatt bli meldt noen skader fra i sommer, men trenden er likevel klar, opplyser Robert Skar, produktsjef i Gjensidige.

Også tyveri av båtmotorer viser kraftig nedgang.

– Toppåret var 2005, da det ble stjålet ca. 200 motorer. Dette holdt seg forholdsvis stabilt fram til i fjor, da tallet gikk ned til 140. Med forbehold om at ikke alt er meldt, har vi hittil i år rundt 50 saker, sier Skar.

Han viser til at politiet de siste årene har satset på å ta de kriminelle som har spesialisert seg på tyveri av båtmotorer, noe som har gitt resultater.

– Dessuten er det vanskeligere enn på flere år å selge båter og motorer, i hvert fall i Norge. Det gjør det også vanskeligere å omsette tyvegods, sier Skar.

Tall fra Gjensidige viser at antallet båtskader fordeler seg med 63 prosent på grunnstøting, synking og kollisjoner mens tyverier utgjør 20 prosent. 8 prosent av skadene skyldes redning og 3 prosent brann.

Gjensidige antar at nedgangen i antall skader blant annet skyldes høy oppmerksomhet om båtføreropplæring og mer bruk av elektroniske hjelpemidler. Dessuten kan stagnasjonen i båtmarkedet ha ført til at flere båter som ligger for salg ikke er brukt i sommer.