Dette bruker vi feriepengene på

Hus og hjem prioriteres høyt når feriepengene kommer. 39 % av oss har tenkt å bruke pengene på dette, i tillegg til reise.

Det viser en undersøkelse fra FINN, gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter i mai.

– Det kommer ikke som noen overraskelse. Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing, og elsker å fikse på boligen sin. Det er kaldt store deler av året, slik at vi tilbringer mye tid inne. Vi har også en sterk tradisjon for å eie egen bolig. Dette bidrar nok til at vi liker å gjøre det fint hjemme, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i anbudstjenesten FINN oppdrag.

Mange sparer
Sparing er nest mest populært. 32 % av respondentene putter feriepengene rett oppi sparebøssa, mens 16 % har tenkt å kjøpe klær og sko. 14 % skal nedbetale lån. 7 % er blakke etter at reiseutgiftene er betalt.

Det er imidlertid en del forskjeller mellom aldersgruppene og landsdelene. Mye tyder på at personer mellom 30 og 49 år og vestlendinger er de mest oppussingsglade. De yngste, personer under 30 år, er flinkest til å spare og nedbetale lån. Samtidig er fest- og shoppingkulturen sterkest blant disse.

Trøndere skiller seg ut som de mest spareglade, mens nordlendinger shopper mer enn noen andre. Kvinner og menn svarer ganske likt, men kvinner prioriterer i større grad klær og sko, og gutta bruker mer penger på bil og båt.

1 av 5 har økt feriebudsjettet
I den samme undersøkelsen kommer det frem at 21 % har et høyere feriebudsjett i 2011 enn i fjor. 47 % ligger på samme nivå, og 14 % har et lavere budsjett.

– Økt feriebudsjett kan tyde på at mange er trygge på sin egen økonomi, og derfor unner seg dyrere ferier, eller reiser på flere ferier per år. Det kan ha sammenheng med faktorer som et godt arbeidsmarked, høyere lønninger og lav rente, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

– Funnene er i tråd med det våre undersøkelser viser. Mange nordmenn bruker mer penger på sommerferien i år. Hovedgrunnene til det er at de ikke reiste i fjor, at de skal til utlandet og har bedre økonomi, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR.

Videre skal de fleste alene bruke mellom 5000 og 10.000 kroner på sommerferien; 28 %. Nesten like mange setter av mellom 11.000 og 20.000 kroner; 27 %, og 8 % setter av fra mellom 31.000 og 50.000 kroner og oppover.

Om undersøkelsen
Gjort av Norstat på vegne av FINN i mai 2011. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post.