Unngå dolukt i sommer

Med enkle grep kan du hindre at det lukter kloakk i huset når du kommer hjem fra sommerferie, eller enda verre; oversvømmelse.

Boliger som står tomme i flere uker lukter ikke godt. Men kloakklukt på baderommet er til å unngå.

- Varmekabler gjør problemet verre enn før. Lukten kommer fra sluket, som ikke får tilførsel av fuktighet, sier rørlegger Terje Almås i Varme & Bad Tias Sanitær.

Ofte skal man ikke være borte mer enn noen dager før det begynner å lukte.

Løsningen er å legge et flytende ''lokk'' på vannet i sluket, slik at lukt ikke siver opp i rommet.

- Hell litt matolje i sluket, slik at det danner seg en hinne i vannspeilet. Det er en effektiv luktstopper, sier Terje Almås.

Store skader

Almås råder alle til kjapt og enkelt å ta en runde i huset før man drar bort på sommerferie, også for å unngå vannskader.

- Mange er nok litt sløve med å stenge stoppekranen til vaskemaskin og oppvaskmaskin i det daglige. Men gjør det før du reiser bort. Trykket i slangene er høyt, og det kan bli stor skade i boligen dersom det oppstår lekkasje.

Slike skader dekkes av forsikringen, men de kan gjøre enorme skader på hele bygget som det kan ta måneder å reparere.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene nesten 1,5 milliarder kroner i erstatninger etter brudd i vannledninger i boliger og fritidsboliger, viser tall fra forsikringsbransjen.

Hagevanning

- For folk som bor i enebolig med hovedstoppekran, er det enkelt å stenge denne i ferien. Men det passer ikke alltid nå på sommeren, sier rørleggeren i Varme & Bad.

Ofte er det slik at naboer eller andre skal passe på huset, og vanne blomster. Andre har automatiske vanningsanlegg i hagen, og da går det ikke å stenge hovedstoppekranen.

Varme & Bad har ikke opplevd store problemer med slike anlegg, siden eventuell vannlekkasje oftest skjer utenfor boligen. De store problemene skjer inne.

- Vi har mange hasteoppdrag nå i sommerferien, så det er all grunn til å bruke noen minutter og ta runden i boligen for å stenge kraner. Husk også å stenge kranen til kjøleskap som har vanndispenser, sier Terje Almås.