Kan stå ute om natten

Ettersom som stadig flere høst- og vinterstormer tar tak kan det være lurt å legge skifer på husets femte fasade.

I månedsskiftet januar/februar i år raserte stormen Tuva tak i Sør-Norge for cirka 20 millioner kroner.

Mange dårlige tak
Årlig skades norske bygg for cirka tre milliarder kroner. Sintef Byggforsk har regnet ut at beløpet vil stige med cirka 40 prosent dersom vi får ti prosent fuktigere vær. Skadesaneringsselskapet Anticimex har utført en undersøkelse som tyder på at bare fire av ti norske hustak er i orden. Femten prosent trenger umiddelbare utbedringer.

Bygg med skifertak får sjelden skader under stormer. Det er det flere forklaringer på. En er at selve takene tåler store påkjenninger. En annen er at det ble bygget mer solide hus den gang skifer var et mer vanlig takmateriale. En tredje er at man tidligere valgte hustomter mer større omhu for vær og vind. Uansett så er det klart at korrekt bygde skifertak kan stå ute om natten selv om det blåser.

Pent og lettstelt
Skifer til tak leveres som lappheller, rektangelheller eller ruteheller. Jan Olav Grevle i Vossaskifer sier at de dråpeformede lapphellene er mest brukt.

Det meste av produksjonen av takskifer skjer i dag ifølge Grevle på Voss og i Alta. Det finnes skiferbrudd mange steder i landet. De mest kjente finnes i Jondal, på Otta, på Oppdal og i Alta.

Skifer er et gammelt takmateriale. På slutten av 1800 tallet og i første del av forrige århundre ble det ofte brukt på driftsbygninger siden det var et rimelig materiale. I dag brukes skifer oftest på mer påkostede bygg, samt på bygg som skal tåle store påkjenninger.

Grevle trekker frem fire grunner til å velge skifer på taket.

- Det er pent, har lang levetid, krever lite vedlikehold og tåler store påkjenninger. Ulempen er at det koster en del i innkjøp og legging.

Prisen varierer, men man må regne med å betale fra 800 kroner ex mva per kvadratmeter og oppover for steinen. Legging koster omtrent like mye. Det betyr at et skifertak på en vanlig enebolig vil koste mellom 250.000 og 300.000 kroner.

Varer i hundre år
På spørsmål om hvor lenge et skifertak kan vare, svarer Grevle at han pleier å svare at det i alle fall holder de første hundre årene. Grevle anbefaler at man ser over taket en gang i blant.

- Det er viktig å sjekke takstein som nylig er satt inn. Hvis de har svakheter ryker de oftest den første eller andre vinteren. Tåler den de første årene kan den ligge i mange år.

Ifølge Grevle er det lett å skifte ut skiferheller som får skader.

- Det går greit å få tak i nye heller, men det kan være lurt å skaffe seg noen ekstra når taket legges. Vær klar over at man kan selge brukte heller til god pris.