Særpreg og verdiøkning med stein

Stein kan gi baderom der det er godt å være. Stein kan også gjøre det lettere å få solgt boligen til en god pris.

Vi bruker mer penger på bolig enn noen gang. Det rommet vi bruker mest på er badet. I følge utbyggere og meglere er det løsningene og innredningene på bad og kjøkken som er mest avgjørende ved salg av bolig.

Stein gir eksklusive bad
Kenny Sæthre i Sæthre Stenindustri AS i Bergen forteller at stein kan brukes til benkeplater, gulvfliser og veggfliser på badet.

- Stein kan gi badet en følelse av eksklusivitet. Det er et naturmateriale med egen individuell farge og struktur. Det finnes ikke to granittplater som er helt like. Dette gjør det til et tidløst og eksklusivt materiale.

Stein har i følge Sæthre flere andre egenskaper som gjør at det er godt egnet på bad.

- Stein er så å si vedlikeholdsfritt og renholdet er enkelt. Det er også meget slitesterkt, noe som gjør at badet vil se flott ut etter mange års bruk.

Sæthre sier at benkeplater på bad oftest er i granitt, men at marmor, limestone og skifer også brukes. Natursteinsflis av skifer, granitt, marmor og limestone brukes på både gulv og vegg.

God økonomi
Det koster å legge stein på badet, men det kan også være god økonomi. I tillegg til at salgsverdien på boligen øker, kan oppvarmingskostnadene reduseres. Stein holder godt på varmen, noe som gjør at du får jevnere temperatur og at termostaten sjeldnere slår seg på. Det betyr også noe for økonomien at stein krever minimalt vedlikehold og har lang levetid. Benkeplater på bad har vanligvis en bredde på 50 centimeter, og koster 1.800-3.000 kroner inkl moms per løpemeter ferdig slipt. Montering kommer i tillegg.

Kjøkkenet
Benkeplater av stein på kjøkken er pent, praktisk og hygienisk. Platene er oftest av granitt, men også skifer brukes. Du kan sette en varm panne rett på benkeplaten uten at den tar skade. Granittplater er også fantastiske å kna deig på. Bakterier trives dårligere på naturmaterialer som stein enn på kunststoff. Natursteinsfliser på kjøkkengulvet gir et eksklusivt preg. Kjøkkenbenkeplater har vanligvis en bredde på 60 centimeter. De koster fra 2.500 til 3.500 kroner per løpemeter.

Granitt og skifer mest brukt
Fliser av stein passer også på gulv i stue og gang. Både skifer, granitt, marmor og limestone kan brukes. Det finnes en rekke farger, fasonger og størrelser å velge i. Du kan også få hugget til fliser slik du vil ha dem.

Utenfor boligen kan stein brukes til gangveier, trinn, terrasser og uteplasser. Da brukes gjerne skifer i form av heller og blokker. Noe granitt brukes også utvendig. Utendørs kan du gjøre mye selv. (Inne i boligen, og spesielt på våtrom bør du benytte fagfolk.) det viktigste å passe på ved arbeid med stein utendørs er at det er nok fall og riktig drenering (nok masse under slik at ikke slår seg i frost).

Steinland
Sæthre forteller at mye av steinen som brukes i Norge er norsk.

- Vi har mye kvalitetsstein her i landet. Skifer fra Alta, Oppdal og Otta er vel kjent. Otta-skiferen er koksgrå eller svart, mens skifer fra Alta og Oppdal er grå. Alle tre egner seg godt til gulv- og veggfliser. Skifergulv av Otta-skifer koster fra 400 til 1.300 kroner per kvadratmeter. Skifer fra Alta og Oppdal koster fra 500 til 800 kroner per kvadratmeter. Utenlandsk skifer kan koste ned mot 200 kroner per kvadratmeter.

- Granitt får vi fra Trondheim og Iddefjorden i Østfold. Larvikitt er beslektet med granitt (egentlig en syenitt), og finnes i lys blå (hovedfarge) og mørk koksgrå med glimmer. Bruksområdene er de samme som for granitt. Utenlandsk granitt får vi fra mange land, blant annet Italia, Spania, Brasil, India og Kina. Marmor kommer fra Italia (Carrara er den mest kjente), Portugal, Tyskland og Frankrike. Skifer får vi fra Italia. Portugal, India og Brasil. Limestone kommer blant annet fra Tyskland og Frankrike.