Å bruke tre inne


Tre er et materiale med sterke tradisjoner i norske hjem. Fortsatt er det en stor andel av befolkningen som forbinder tre med kvalitet, stemning og varighet. Ekte heltre er et valg som varer. Men for å få et vellykket resultat som passer i et moderne hjem, bør man være nøye med hva slags tre man velger, skriver www.trefokus.no på sine sider. 

Mange er glade i å bruke treverk i innredningen, og ønsker tre både på gulv, vegger og tak. Dette kan bli stemningsfullt og bra, men det kan også gi et overveldende og urolig inntrykk, særlig dersom en har valgt en rustikk trekvalitet med mye kvist.Samtidig er det et greit prinsipp i innredning at det er lettest å få et vellykket resultat med få materialer. Dette gjelder særlig i små rom, hvor en for stor grad av blanding kan bli nokså kaotisk. Kunsten blir dermed å balansere, slik at en tar vare på inntrykket av rent treverk uten at det blir ensformig. Det viktigste er å være omhyggelig i valg av materialer.



Generelt er det som regel lite vellykket å blande edle tresorter med rustikk gran eller furu, med mindre sistnevnte skal males. Da kan det til gjengjeld bli et veldig bra resultat. Malt tre er fortsatt tre, og gir en helt annen kvalitetsfølelse enn andre malte materialer. Det slites også svært vakkert, og får en egen patina og sjarm ved bruk.



Med edle tresorter mener vi løvtre som eik, ask og bjerk, som har rike tradisjoner særlig brukt til gulv og møbler. De lyse tresortene bjerk og ask har hatt en økende popularitet brukt som gulv, og de passer da også godt inn i et lyst, moderne interiør. Det er også mulig å bruke løvtre som panel, og kjennere setter pris på den helt særegne glansen