Varsler løft for forskning på fornybar energi

Forskningen på fornybar energi skal trappes opp, varsler forskningsminister Tora Aasland (SV).

 

Aasland sier til NTB at hun over nyttår vil innkaller olje-og energiministeren, nærings- og handelsministeren og Forskningsrådets direktør til et møte der målet er å samordne og samle forskningsinnsatsen bedre.
- Forskning på fornybar energi skal trappes opp, uten at andre prioriterte områder i forskningen trappes ned. Vi håper det vil bli en økning generelt på forskning, sier Aasland.

Forskningsministeren legger ikke skjul på at hun ikke er bekvem med opplysningen i Aftenposten søndag om at Norge bruker minst penger i Norden på forskning på fornybar energi. Avisens tall bygger på opplysninger hentet fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og Forskningsrådet.

Er trappet noe opp
Norge satte av 44 millioner kroner til forskning på ren energi i 2006. Danmark og Sverige brukte fem-seks ganger så mye, mens finske bevilgninger lå snaut tre ganger høyere enn Norges, ifølge Aftenposten.

Aasland sier til NTB at bevilgningen til formålet ble trappet opp til 86 millioner kroner i år, og vil bli ytterligere trappet opp til 170 millioner kroner neste år. Men statsråden understreker at 2006- tallene som Aftenposten bygger på, ikke er helt sammenlignbare med Forskningsdepartementets tall for 2007 og 2008. Til grunn for departementets tall ligger en noe videre definisjon av fornybar energi enn IEA bruker.

Aasland sier hun ikke har oversikt over hva de øvrige Nordiske landene vil bruke på forskning på fornybar energi i 2008.
Hun sier den norske innsatsen på området i 2008 vil være historisk, men fortsatt vil den ikke være stor nok.

Den rene norske vannkraften kan forklare at Norge har forsket mindre på ren en energi enn andre nordiske land, mener hun.

Glad for press
I en pressemelding søndag minner Venstres Odd Einar Dørum om at KrF, Høyre og Venstre har krevd et forskningsløft for fornybar energi. De tre partiene vil blant annet ha inn 300 millioner kroner i budsjettet for 2009 som skal brukes på en ordning med investeringsstøtte til pilotanlegg innen fornybar energiproduksjon. Slike pilotanlegg kan være havmøller, saltkraft, tidevannsenergi og bølgekraftverk.

Forskningsminister Tora Aasland sier til NTB at det er positivt at de tre partiene holder presset oppe.

- Det er veldig fint at alle partier er opptatt av dette, sier forskningsministeren.