Foto: Sindre Sverdrup Strand

Flere trebearbeidingsmaskiner solgt i andre kvartal - men omsetningsverdien faller

Selv om antall enheter solgt til trebearbeidingsvirksomheter i Norge økte i andre kvartal i år, går omsetningsverdien av maskiner solgt i i denne kategorien ned med én femtedel sammenlignet med samme kvartal i 2019.

Det skriver Maskingrossistenes Forening (MGF) i en pressemelding mandag.

Totalsalget innenfor kategorien trebearbeiding i MGF endte på 105 enheter i andre kvartal, en vekst på 15,4 prosent i forhold til samme periode i 2019.

Undergruppen bor økte med hele 300 prosent, og sag økte med 37,8 prosent, men både i kategoriene fres/høvel, presse og annet gikk salget av enheter ned, med en nedgang på respektivt 2,6 prosent, 50 prosent og 30 prosent.

I kategorien «annet» kommer blant annet CNC-maskineringssenter, lakkeringsanlegg og kantlistemaskiner. En sterk nedgang i antall CNC-maskiner og lakkeringsanlegg gjør, ifølge pressemeldingen fra MGF, at til tross for økning i antall solgte enheter, har andre kvartal i år en nedgang i omsetningsverdi med 20,5 prosent målt mot samme kvartal i 2019.

Halvåret samlet preges av et historisk godt førstekvartal, og innen kategorien trebearbeidingsmaskiner har salget av maskiner økt fra 181 i første halvår 2019 til 229 maskiner i 2020. Dette er det sterkeste første halvåret på fem år, skriver MGF.

Leverandørene hadde ved årsskiftet tro på en svak vekst i det totale salget, men utviklingen den siste tiden med nedstenging i forbindelse med Covid-19 og historisk lav kronekurs gjør det, ifølge MGF, vanskelig å fremskrive utviklingen for andre halvår.