Administrerende direktør Karoline Nystrøm i Schneider Electric fastslår at klimaengasjementet blant norske ledere spriker. Foto: Schneider Electric

Få ledere har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene

En fersk undersøkelse fra Schneider Electric viser at klimaengasjementet blant norske ledere spriker.

Administrerende direktør Karoline Nystrøm i Schneider Electric. Foto: Schneider Electric

I undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat blant et representativt utvalg av 600 ledere på landsbasis, sier 45 prosent av lederne på Vestlandet at de har en konkret plan for hvordan de skal bidra til å halvere CO2-utslippene, som er en del av FNs klimamål for de neste 30 årene.

– Tallet er det høyeste i Norge, noe som kan skyldes en omstilling etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren. Vi ser at andelen ledere som har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene er høyest i denne delen av landet, noe som selvsagt kan skyldes at mange virksomheter i etterkant av oljekrisen har sett på hvordan de også kan spare penger i form av å ha mer energieffektive bygg, sier Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric i en pressemelding fra Schneider Electric.

Ledere på Sørlandet nederst

I motsatt ende av skalaen finner vi sørlendingene. Her sier kun 31 prosent av lederne at de har en plan for å få ned klimautslippene.
– For å nå FNs klimamål må vi halvere CO2-utslippene fra dagens nivå innen 30 år. Da er det veldig viktig at vi tenker miljøvennlig også i næringslivet, og ikke bare på hjemmebane. For at norske virksomheter skal kunne bidra må det være et initiativ og en plan fra ledernivå. Når 58 prosent av norske ledere totalt sett, og faktisk 61 prosent av ledere på Sørlandet og 59 prosent av ledere i Trøndelag sier at de ikke har en plan for deres virksomhet ser vi at det er en vei å gå. Og selv om det kan virke lite i den store sammenhengen hva som skjer i Agder, Telemark eller Trøndelag er signaleffekten til andre deler av landet også viktig. Dessuten kan det lønne seg, også økonomisk, å ha mer energieffektive og miljøvennlige bygg, noe som kan bidra til lokal utvikling på andre områder, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.

Ledere ser verdien av energistyring og IoT

Riktignok er mange ledere opptatt av miljø til en viss grad, spesielt når det kommer til miljøvennlige løsninger innen blant annet energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til virksomheten.
– Selv om den regionale trenden også er tydelig her, med vestlendingene som best i klassen, er tallet totalt sett høyt for de alle landsdeler, sier Nystrøm.

Mens så mange som 86 prosent av vestlendingene er villig til å betale mer for konkrete miljøvennlige løsninger innen energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til sin virksomhet, er trøndere og nordlendinger dårligst på dette området. Likevel er ikke tallene så lave her, da 74 prosent av ledere i disse regionene ser verdien i mer miljøvennlige løsninger.

Schneider Electric mener dette betyr at ledere generelt sett er interessert i teknologi og løsninger som bidrar til miljøet og økonomiske besparelser.
– Det handler egentlig om grønt lederskap - altså å prioritere grønn teknologi som blant annet gir økt energieffektivitet og bedre komfort med mulighet for økonomiske besparelser på sikt. Også her er det vestlendingene som troner øverst, da hele 72 prosent av ledere i regionen mener de utøver grønt lederskap. Det er mulig at det å tenke grønt, med de vestlandske fjorder og fjell, ligger mer iboende hos mennesker og da også ledere her, avslutter Karoline Nystrøm.