Eufemia Plass Syd og Vest

Foto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: Oslo S UtviklingFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: SOLAFoto: SOLA

Oslo S Utvikling har sammen med Vedal AS bygd 165 leiligheter fordelt på to bygg i Bjørvika i Oslo.

Fakta

Sted: Bjørvika i Oslo

Prosjekttype: Bolig og næring

BTA: Vestbygget: 8.175 kvadratmeter over bakken

Sydbygget: 5.800 kvadratmeter over bakken

Byggherre: Oslo S Utvikling

Prosjektledelse, prosjekteringsledelse og byggeledelse: Vedal Prosjekt

Arkitekt: A-LAB

Landskapsarkitekt: Studio Oslo Landskapsarkitekter

Interiørarkitekt: Metropolis arkitektur og design

Rådgivere: RIB: Rambøll Norge l RIG, RIA: Multiconsult l RIE: Norconsult l RIE Vestbygget: Konsel, engasjert av Sønnico l RIV: Erichsen & Horgen l RIBr: Fokus Rådgivning l Miljørådgiver Breeam AP: ÅF Engineering (nå AFRY)

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Scan Survey l Avfallssug: Envac Norge l Betongarbeider: Stenseth & RS l Prefab: Contiga l Plattendekker: Elementsalg l Taktekking: Byggpartner l Fasadekledning og rekkverk: Weberg Prosjekt l Glassfasader: Bolseth Glass l Sikringsutstyr: Noracon l Blikkenslager: Walter Fritz l Takhage: Skaaret l Solavskjerming: Nerligruppen l Stillas: Oslo Stillasutleie l Hullboring/kjerneboring: Marbre Eiendom l Vanntetting: Oslo Epoxybelegg l Branntetting: Albanor Isolering l Tømring: Indian Bygg, Noveta l Malerarbeider: Malerfirma Edvardsson l Lås og beslag: Dormakaba l Kjøkken & garderobe: Studio Sigdal Skøyen l Tre og ståldører: Brann & Sikkerhetsforum l Baderomskabiner: Probad l Flisarbeider: AK Byggservice l Skumbetong: Gulventreprenøren l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Boder: Lauritsen Gjerdefabrikk l Spesialsnekkerier: Jøndal & Hoff l Heiser: Thyssenkrupp Elevator l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Sønnico l Rørlegger: Andenæs VVS l Fuging: Øyan & Schie l Natursteinskledning: Naturstein Montering l Blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold l Vinduer og balkongdører: Gilje Tre

Byggestart for Vestbygget var i januar 2018, og denne delen av prosjektet sto ferdig i august 2019.

– Vestbygget med 114 leiligheter ble overlevert i juni og september i 2019, mens sydbygget ble overlevert i mars i år, sier prosjektsjef Bernt Aasenhuus i Vedal til Byggeindustrien.

Byggherrestyrt

Det er Oslo S Utvikling AS som er byggherre for begge prosjektene. Det er byggherrestyrte, delte entrepriser hvor Vedal har stått for både prosjektledelse, prosjekteringsledelse og byggeledelse.

Under de to boligbyggene er det et stort felles garasjeanlegg. Vestbygget har en iøynefallende stor portal, og ifølge Aasenhuus var det utfordrende å få på plass bærekonstruksjonen til denne, samt å få dette til å stemme med leilighetenes planløsninger og balkonger over dette hullet.

– I fasadelivene og i midten over hullet har vi brukt fagverk i stål. Gulv er utført med hulldekker med opp- og nedforinger, sier Aasenhuus.

Felles takterrasser

I sydbygget er det 51 leiligheter fra andre etasje og til og med niende etasje. I tiende etasje er det en felles takterrasse. I første etasje er det lagt opp til restaurantdrift. I vestbygget er det 114 leiligheter med en felles takterrasse med løpebane. Boligene har god standard med blant annet bred enstavsparkett. Det er montert solavskjerming der det er stor solbelastning. Som tilvalgsmulighet er det tilbudt Smarthus.løsning. Alle leilighetene har egen balkong, med unntak av leilighetene i andre etasje som har fransk balkong på grunn av reguleringskrav.

Parkeringskjeller i to etasjer

– Disse byggene er en del av det vi kaller B7, som består av tre bygg. Det ene bygget er kontorbygget Eufemia hvor PwC og Microsoft har sine hovedkontorer. Under det vi kaller B3 og B7, er det felles parkeringskjeller i to etasjer, sier Aasenhuus.

De to boligbyggene er satt med støpt betong, plattendekker og vanlig tømmervegg. Fasaden på sydbygget som vender mot byrommet er i naturstein. Fasaden mot syd er av glass i ulike grønntonete farger. Vestbygget har kledning i metall.

Breeam-prosjekt

– Det spesielle med sydbygget er at det ligger ned mot vannet, med balkongene over bryggekanten, sier Aasenhuus, som forteller at det har vært utfordrende å bygge blant annet på grunn av trang riggplass nå som Bispevika Nord nærmer seg ferdigstillelse.

– For å unngå fukt i byggeprosessen, er alt bygd med tak over tak, sier Aasenhuus.

Eufemia Plass Syd og Vest er et Breeam boligprosjekt, etter at B3 Eufemias Hage var pilotprosjektet for Breeam-boliger i Norge, ifølge Aasenhuus.

– Dette prosjektet har fulgt B3-modellen. Vi oppnådde cirka 65 prosentpoeng på Breeam-skalaen, som betyr very good med veldig god margin, sier prosjektsjefen.

Han understreker at det har vært et utmerket samarbeid gjennom hele prosessen.

– Dette er blitt et forbildeprosjekt. Vi har hatt et godt samarbeid med Oslo S Utvikling, arkitekt og øvrig prosjekterende samt alle underentreprenører, og alle parter har bidratt positivt med å få et veldig godt resultat, sier Aasenhuus.

Livsstildesign

Det er arkitektselskapet A-LAB som har tegnet begge byggene. I en e-post til Byggeindustrien, beskriver diplomingeniør-arkitekt Sandra Riedel de to byggene slik:

– Vestbygget er plassert i enden av Operagaten, en stor portalåpning markerer denne. Det som har ligget til grunn for designen her, er unge urbane mennesker med en livsstil preget av bevegelse, trening og det urbane livet. Det er forholdsvis små leiligheter, og godt aktivitetstilbud på taket som er utformet som en idrettsbane. Aktivitetstemaet er gjennomgående også i den interiørmessige utformingen, skriver Riedel.

Ulike fasadematerialer

Videre opplyser hun at fasaden har to materialtyper; den urbane lyse overflaten – kassettkledning med gullnyanser avhengig av lyset. Den andre materialtypen er en myk og varm trekledning i varmebehandlet og beiset furu woodify.

– Interiøret er preget av røffe materialer som er aksentuert med fargerike grafiske elementer og antydninger om idrettsliv, som seierspall, ribbevegg eller ballett-barre. Utomhus bakkeplan er preget av henvisninger til fortiden med brostein og elementer av nåtiden. Jeppe Heins Kunstbenker er plassert flere steder, Det er SOLA landskapsarkitekt som har stått for utformingen utendørs og på takene, skriver Riedel.

Når det gjelder sørbygget, skriver hun at designpremisset har vært en mer voksen og urban målgruppe – mennesker med en livsstil som ønsker å forbinde bymessige kvaliteter med mer eksklusive, større leiligheter.

– Byggets henvendelse mot Bispekilen, som forbinder Middelalderparken med sjøen, ligger til grunn for den fargemessige inspirasjonen – det blågrønne her fortonet som sjøgrønne fargenyanser i glassfasaden. Den grønne glassfasaden er tenkt som en edelsten i en fatning av naturstein, slik forekomsten i naturen er, skriver Riedel.