<p>– Vi vil få et større behov for folk med BIM-kompetanse fremover, derfor må vi være på jakt etter dyktige studenter hele tiden, sier rekrutteringsansvarlig Christina Johansen i NCC. Her sammen med BIM-teknikerne Daniel Forsgren og Erik Sandberg under Karrieredagen på Fagskolen Oslo Akershus. Foto: Svanhild Blakstad</p>Fagskolestudent Tom Erik Væhle slo av en prat med HR-sjef Annette B. Strøno og rådgiver Line Lunderby i AF Gruppen. Foto: Svanhild BlakstadStenseth & RS var en av bedriftene som møtte studentene på Fagskolen Oslo Akershus på Karrieredagen på Kuben yrkesarena. Her representert ved Daniel Pedersen og HR-sjef Jon Jevne. Foto: Svanhild BlakstadSkanska var en av 28 bedrifter som presenterte seg for fagskolestudentene med egen stand under Karrieredagen på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadVegard H Vaagan og Solfrid Karita Lindahn i NP Bygg. Foto: Svanhild BlakstadJon Markus Moldstad i Oslo Murmesterbedrift. Foto: Svanhild BlakstadHR Prosjekt trenger flere fagfolk til sine mange prosjekter og håper å finne noe av dem blant fagskolestudentene. Martin Svendsen, Marius Hem og Jan Olav Harstad sto på stand for rådgiveren. Foto: Svanhild BlakstadDet var godt besøk hos på stand hos bedriftene som hadde stands i fellesområdet på Kuben yrkesarena. Foto: Svanhild BlakstadDemo av VR på Karrieredagen. Foto: Svanhild Blakstad– Det er veldig bra at vi får møte mange bedrifter fra byggebransjen, knytte kontakter og sjekke hvilke muligheter som finnes, sier førsteårsstudentene Christian Nordby Mathiesen, Thomas Emil Nilsen, Steve Badio Williams, Donovan Miloss og Sebastian Skuggerud Nyhagen. Foto: Svanhild BlakstadVedal på Karrieredagen. Foto: Svanhild BlakstadJo Mikal Schjerven er sisteårsstudent på bygg og besøkte blant annet Ragnhild Gjerde og Maria Nasir i Protan på Karrieredagen. Foto: Svanhild BlakstadOle-Håkon Drabløs i Scan Survey. Foto: Svanhild BlakstadForsvarsbygg på Karrieredagen. Foto: Svanhild BlakstadHeleno Bergo Nygårdsvik og Petter Mejdell, JM Norge. Foto: Svanhild Blakstad- Nå skal elevene få møte yrkesfag allerede i barneskolen, og det skal bli like vanlig å besøke en byggeplass som et museum, sa skolebyråd Inga Marte Thorkildsen da hun åpnet Karrieredagen på Fagskolen Oslo Akershus. Foto: Svanhild BlakstadFra åpningen av Karrieredagen ved Fagskolen Oslo Akershus. Foto: Svanhild BlakstadAnne K. Eggen Lervik, leder kommunikasjon ved Fagskolen, og Joakim Berge, leder i Næringsutvalget. Foto: Svanhild Blakstad

Entreprenører jakter attraktive studenter med fagbrev og praksis

Det var tett mellom entreprenørbedriftene som ville vise seg frem for fagskole-

studenter under Fagskolens karrieredag på Kuben yrkesarena i Oslo torsdag.

En av dem var NCC, hvor rekrutteringsansvarlig Christina Johansen og BIM-teknikerne Daniel Forsgren og Erik Sandberg sto på stand for å møte ingeniørstudentene ved Fagskolen Oslo Akershus.

Både Forsgren og Sandberg har selv tatt BIM-utdanning ved Fagskolen og fikk jobb hos entreprenørgiganten da de var ferdige i fjor.

– Det var kun én BIM-spesialist på bygg da vi startet i NCC. Nå er vi tre, men vi har behov for flere, sier Forsgren – som har bakgrunn som blikkenslagermester.

Christina Johansen er ganske sikker på at de vil finne gode kandidater under Karrieredagen.

– Fagskolestudentene har fagbrev, og det gjør at de er veldig attraktive for oss. Vi er ofte ute på høyskoler og universiteter for å få tak i masterstudenter, men vi ser at studentene her også er en gruppe vi har behov for, sier Johansen til Byggeindustrien.

Foruten NCC var Skanska, AF Gruppen og Betonmast representert av de største entreprenørene. I tillegg sto 24 andre entreprenører, rådgivere, tekniske entreprenører og elektrobedrifter på stand og møtte studentene direkte.

Blant dem var førsteårsstudenten Sebastian Skuggerud Nyhagen, som sammen med flere klassekamerater hadde tatt runden blant utstillerne og sjekket ut hva entreprenørene kunne tilby.

– Det er veldig bra at vi har denne karrieredagen hvor vi får knytte kontakter med bedriftene og finne ut hvilke jobbmuligheter som er i bransjen, sier han.

Førsteårsstudentene Christian Nordby Mathiesen, Thomas Emil Nilsen, Steve Badio Williams, Donovan Miloss og Sebastian Skuggerud Nyhagen var blant de mange som deltok på Karrieredagen på Kuben. Foto: Svanhild Blakstad

Sisteårsstudent Jo Mikal Schjerven har bakgrunn som tømrermester og skal skrive hovedprosjekt til våren. Han har allerede begynt å orientere seg i jobbmarkedet.

– Stillingsannonsene er ofte veldig omfattende når det gjelder krav til forkunnskaper. Her på karrieredagen får vi prate direkte med de ulike bedriftene og høre hva slags behov de har. Da blir ikke terskelen så høy når man skal søke jobb, sier Schjerven.

Fagskolen Oslo Akershus tilbyr utdannelse for de som skal bli fagskoleingeniører innen bygg og anlegg, elektro, BIM og KEM, både på heltid og deltid.

– For studentene er det viktig at de får rede på hva slags kompetanse de ulike bedriftene er på jakt etter. For bransjen er det en fin rekrutteringsarena, sier Joakim Berge, leder i Næringsutvalget – som står bak arrangementet.

– Skal bli like vanlig å besøke byggeplass som museum

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen åpnet Karrieredagen og pekte blant annet på at fagskolen er en viktig del av den satsningen byrådet har på yrkesfag.

– Vi starter allerede i barneskolen. Elevene våre skal få møte yrkesfagene tidligere enn før, og det skal bli like vanlig å besøke en byggeplass som å besøke et museum, sier Thorkildsen.

Hun innrømmer at det likevel er et langt lerret å bleke:

– Fortsatt er det vanskelig å få ungdom til å søke yrkesfag i en by full av akademikere. Skal vi klare å øke søkertallene må vi vise ungdommene og foreldrene deres at det å velge yrkesfag er en attraktiv karrierevei, sier hun.

Disse bedriftene deltok på Karrieredagen: JM Norge, N P Bygg, Ø.M. Fjeld, Skanska Norge, OPAK, HR Prosjekt, Oslo Murmesterbedrift, Entra, Vedal Entreprenør, Betonmast, GK, AF Gruppen, NCC, Caverion, MA totalbygg, Stenseth & RS Entreprenør, Forsvarsbygg, Scan Survey, Bonum, Realbygg, Multiconsult, NTI, Protan, Sweco, Elsikkerhet Norge, COWI, Siemens, WK Entreprenør, NCC, Skanska, AF Gruppen og Betonmast.