Engelsviken Sjøhus

Illustrasjonsfoto: S.L.A.BIllustrasjonsfoto: S.L.A.B

Den sjarmerende lille bygda Engelsviken i Fredrikstad kommune har fått et nytt leilighets kompleks.

Fakta

Sted: Engelsviken, Fredrikstad

Prosjekttype: Leiligheter og noe næring

Byggherre: Engelsviken Eiendom AS

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Arkitekt: S.L.A.B.

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

BTA: 6.250 kvadratmeter inkludert parkeringskjeller

Kontraktsum eks. mva.: 106 millioner kroner

Rådgivere: RIG: Geo Konsult l RIBR: Ullerud l RIVA: Unionconsult Øst l RIB: Bright

Underentreprenører og leverandører: Stikking og oppmåling: Ingeniørfirma BIG l Grunn- og utomhus: Råde Graveservice l Betongarbeider: Betong og tre l Prefab bæresystem: Kynningsrud l Flisarbeider: Gram Johannessen l Tømmerarbeider: Fredrikstad Næringsbygg l Parkett: Bo Andren l Ståldører: Firesafe l Port: Crawford Center Fredrikstad l Lås og beslag: Bravida l Tekkearbeider: Paul Messa l Blikkarbeider: Blikkenslager Fahlstrøm og Magnussen l Trapper og rekkverk: Montal l Malerarbeider: Ep bygg og maler l Kjøkken: Studio Sigdal l Branntetting/isolering: Byggimpuls l Rørlegger: Storm VVS l Elektro: Østfold Elektro l Ventilasjon: Ventilasjonspartner l Heis: TK Heis l Vinduer: Nordan

Det er Ø.M. Fjeld-selskapet Asker Entreprenør som har satt opp Engelsviken Sjøhus med 37 selveierleiligheter fra 68 til 130 kvadratmeter. Boligkomplekset ligger rett ved havnen med utsikt mot sentrum i bygda. Det skal etableres en brygge langs komplekset, der de som har kjøpt leilighet får mulighet til å kjøpe båtplass.

– Vi startet med gravearbeidene i februar 2019, og prosjektet ferdigstilles 1. juli i år, sier prosjektleder Geir Gundrosen i Asker Entreprenør AS til Byggeindustrien.

Stram byggetid

Han forteller at det har vært en stram byggetid, men at de har kommet godt i mål.

– Det har vært hektisk, men det har vært gjennomførbart for å kunne opprettholde kvaliteter i prosjektet, sier Gundrosen.

Byggene er pelet til fjell, etter at det ble skutt ut 17.000 kubikkmeter med steinmasser som er kjørt til et deponi.

– Godt samarbeid

– Utfordringene i prosjektet har vi løst underveis i tett og godt samarbeid med byggherren. Selskapet EVR har utført de tekniske entreprisene med koordineringsansvar hos Asker Entreprenør. EVR er også byggherrens representant på byggeplassen, sier Gundrosen.

Prosjektlederen sier at byggherren Engelsviken Eiendom AS har valgt en høy kvalitet innvendig i leilighetene.

– Dette gjenspeiler seg også i at de fleste som har kjøpt leilighet her, har benyttet seg mindre av tilvalgsmuligheter enn det som er vanlig i slike prosjekter, sier Gundrosen.

– Flott bryggeanlegg

En parkeringsplass i garasjekjelleren under boligkomplekset følger med hver leilighet. Det er også mulig for kjøp av en ekstra parkeringsplass.

– Vi skal også bygge et flott bryggeanlegg med 2.200 kvadratmeter trebrygge, og mulighet for kjøp av båtplass. For øvrig har komplekset en stor, felles badstue og dusj med direkte inngang fra bryggeanlegget, sier Gundrosen, og gir honnør til alle involverte i prosjektet.

Maritim inspirasjon

Sivilarkitekt MNAL i arkitektselskapet S.L.A.B. AS, Emil Andersson, sier til Byggeindustrien at det har blitt et meget vellykket prosjekt med flott beliggenhet.

– Den arkitektoniske inspirasjonen kommer fra maritime magasinsbygninger. Vi har gjort en fortolkning av en tradisjonell bebyggelse og gitt komplekset et moderne uttrykk, sier Andersson.

Han fremhever også fargen på byggene som tradisjonelt finnes på andre bygninger i Engelsviken.

– Vi har valgt en trefasade med innslag av ulike bredder på fasadebord. Dette skaper en fin variasjon og tekstur i en ellers relativt rustikk og tradisjonell måte å utføre fasader på. Arkitekturen er tilpasset stedet og beliggenheten rett ved bryggekanten. Vi har vært generøse med vindusflater, og det er store balkonger som vender mot sjøen. Mellom bygningene er det også store markterrasser. Ellers er bryggen, inkludert båtplasser og badebrygge, et viktig element i prosjektet, og den blir tilgjengelig for allmenheten, sier Andersson.