Energipipen som varmer selv når du ikke fyrer

Den er som skapt for kalde vintermorgener; den nye designerovnen som avgir varme selv lenge etter at man har sluttet å fyre. Nyskapningen er en kombinert ovn og pipe i ett, som gir bedre inneklima og en jevnere og mer behagelig oppvarming.

Nyvinningen går under navnet Icopal Celsius + og bruker en kombinasjon av standard pipeelementer og varmelagrende olivinstein som henter ut varmen som ellers går ut av pipa og rett til kråka. Systemet gir både økt energieffektivisering og er i sin enkelhet meget plassbesparende.

En enkel løsning som holder på varmen

- De varmelagrende elementene tar til seg varmen fra ovnen og de holder på varmen og vil avgi varme i mer enn 15 timer. For å holde pipen varm trenger du et ilegg med ved om morgen og et par ilegg på ettermiddagen. Hvis du ønsker større effekt kan du legge flere lag med varmelagrende elementer enn de 5 som følger med standardpakken, sier Per Christian Edin, produktsjef i Icopal.

Celsius + åpner for nye innredningsløsninger da ovnen, i moderne design med stor glassdør, er integrert i pipen slik at den ikke tar noe mer plass enn selve pipen. Pipen kan plasseres frittstående, i et hjørne eller kobles til en eksisterende pipe. Ovnen kan plasseres i den høyde som passer mellom 40 og 110 cm over gulvet.

Pipen kommer i en komplett pakke med ovn, mørtel, murpuss, 2 sokkelelementer og 5 varmeelementer, alt på en pall. Pipen mures opp med ferdigelementer og påføres murpuss som finish.

En tryggere og mer energiøkonomisk teknologi

- Noen har en vane med gamle ovner der de stapper den full før de legger seg og struper lufttilførselen så den skal ligge og ulme. Dette er en skummel praksis både fordi det kan lage mye giftig kullos (CO-gass), skaper brannfare, gir sot i pipa og dårlig energiutnyttelse av veden. Bruken av varmelemenenter som i Celsius + gjør at man kan få varme hele kvelden selv uten å ha fyr i ovnen, forteller Edin.

Celsius + bruker tilluft som kommer utenfra gjennom egne kanaler i pipen. Dette gjør at inneluften i boligen ikke blir brukt som forbrenningsluft. Resultatet er et godt innemiljø.

Ovnen har en virkningsgrad på ca. 80 % og den bruker lite ved (vedlengde fra 30 til 40 cm). Den gir fra 2-8 kW i varme avhengig av hvor mye ved som brukes. Ovnen er rentbrennende og avgir kun 0,07 % CO. Systemet er testet og godkjent av SINTEF.

- Vi tror løsningen appellerer både til de som vil ha et moderne, plassbesparende alternativ til peis og ovn og til de som vil ha en enkel, energieffektiv og mer bekvemmelig oppvarmingsløsning. Løsningen passer perfekt også til passivhus og plusshus, sier Edin.