- En veldig stygg salgsutvikling

Januar ble en svært dårlig måned for salg og igangsetting av nye boliger. - Lenge siden vi har hatt en så lang nedtur sier Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Lyset hadde gått i Prognosesenterets lokaler på Skøyen da boligtopp Per Jæger onsdag presenterte januar-tallene for salg og igangsetting av nye boliger.

Det passet godt, for tallene er svært mørke.

- Salget lå i januar 33 prosent under fjoråret. Vi har også en nedgang i igangsettingen på hele 37 prosent, sier han.

Det er bare i 2014 Boligprodusentenes Forening har registrert en dårligere start på året siden målingene startet i 2010.

- Vi har opplevd en veldig stygg utvikling med salg per måned. Dette er tiende måneden vi er på nedtur. Det er veldig lenge siden vi har hatt en så lang nedtur, sier Jæger under pressekonferansen.. 

Ett lyspunkt

Det eneste lyspunktet er ifølge Jæger at eneboligsalget ligger 17 prosent over januar i fjor.

- Salget av småhus og leiligheter er henholdsvis 38 prosent og 51 prosent bak fjoråret. De siste 12 månedene er det solgt 26.999 boliger, sier han.

Ser vi på de siste 12 måneder, ligger salget 10 prosent under på eneboliger. Småhus ligger 1 prosent over og løeiligheter ligger 39 prosent under.

Igangsetting under fjoråret

Igangsettingen i januar ligger også under fjoråret på samtlige boligtyper.

- Eneboliger ligger 21 prosent under, småhus ligger 47 prosent under og leiligheter ligger 43 prosent under januar i fjor. De siste 12 månedene er det igangsatt 29.888, sier Jæger.

Han legger til at det er behov for å bygge 32.000 boliger for å møte befolkningsveksten.

Ser vi på siste 12 måneders igangsetting, har småhus en oppgang på 10 prosent, mens eneboliger og leiligheter ligger henholdsvis 15 prosent og 8 prosent.