Christian Hansen fra Troms fylke er av kandidatene til å bli Nord-Norges beste lærling. Foto: NESO

En av disse blir Nord-Norges beste lærling

31. mai er det duket for den store finalen i nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfagene. Her er kandidatene.

Fra hvert at de tre nordligste fylkene stiller det to finalister i NNM: Én fylkeskandidat i betongfaget, én i tømrerfaget. Totalt seks finalister (Nordland, Troms og Finnmark) som kjemper om tittelen nordnorsk mester i henholdsvis betong- og tømrerfaget.

– De to nordnorske mesterne reiser hjem fra Alta med heder, ære og 10.000 kroner hver, sier kompetanseleder Jack Johnsen i Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO) i en pressemelding fra NESO.

Finalen avsluttes med teoretisk utspørring av finalistene med deltakerne under NESOs årsmøte i Alta som publikum.

NNM for lærlinger i byggfag arrangeres av NESO. NNM er ett av flere tiltak i regi av NESO for å bedre rekrutteringen til byggenæringen. Serviceorganisasjonen har drevet lærlingeskole i samarbeid med Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær siden 2009. I januar fikk NESO, som de første i landet, godkjent søknaden om å etablere privat yrkesskole innen byggfag.

NESO er en bransjeorganisasjon for bygg- og anleggsbransjen i de fire nordligste fylkene. Medlemsbedriftene er 123 i tallet, omsetter for cirka. 11 milliarder kroner og har rundt 4.500 ansatte. NESOs hovedkontor ligger i Svolvær.

Finalene skjer i to deler:

Først skal finalistene løse en praktisk oppgave.

Deretter blir de «grillet» med teoretiske spørsmål med publikum til stede.

Også den praktiske delen foregår i full åpenhet med publikum til stede.

– Finalistene får utdelt oppgavene, som skal løses innenfor en forholdsvis knapp tidsfrist. De får utdelt materialer og håndverktøy etter oppgavene. Alle stiller i egne arbeidsklær og med eget verneutstyr, forklarer seniorrådgiver og ansvarlig for NNM i NESO, Remi Hanssen.

Det er Hanssen som leder den siste delen av finalen med teoretisk utspørring av finalistene med deltakerne på NESOs årsmøte (altså ringrever i bransjen) som publikum.

Under den praktiske delen går det fagdommere rundt og gir kandidatene poeng. Finalistene tar disse poengene med seg inn i den teoretiske delen av finalen.

De nordnorske mesterne i betongfaget og tømrerfaget er de to som står igjen med høyeste poengsum blant konkurrentene innenfor sine respektive fag.

– Målet med nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfag, er å bidra til positiv markedsføring av tømrerfaget, betongfaget og murerfaget, samt heve statusen for yrkesfagene i landsdelen. Vi ser at de bedriftene som jobber målrettet og bevisst kommer tilbake med gode representanter i NNM-finalene, sier kompetanseleder Jack Johnsen i NESO.

Fra Finnmark:

NNM-finalist i betongfaget:
Navn: Tom Ove Strifeldt
Alder: 20 år
Sted: Alta
Jobber ved: Nord Norsk Bygg AS

NNM-finalist i tømrerfaget:
Navn: Jere Myhre
Alder: 19 år
Sted: Båtsfjord
Jobber ved: Bygg og Industriservice AS

Fra Troms:

NNM-finalist i betongfaget:
Navn: Ole Hallvard Johansen
Alder: 20 år
Sted: Tromsø/Stokmarknes
Jobber ved: Entreprenørcompaniet Nord AS

NNM-finalist i tømrerfaget:
Navn: Christian Hansen
Alder: 19 år
Sted: Vannøya/Tromsø
Jobber ved: Entreprenørcompaniet Nord AS

Fra Nordland:

NNM-finalist i betongfaget:
Navn: Sander Jensen
Alder: 19 år
Sted: Mo i Rana
Jobber ved: MBA Entreprenør AS

NNM-finalist i tømrerfaget:
Navn: Fredrik Grongstad
Alder: 18 år
Sted: Mo i Rana
Jobber ved: MBA Entreprenør AS