Produktsjef Ole Kristian Skauan i Nasta.

Elektrisk Nasta-graver på utstilling i Oslo

Nastas elektriske 17,5 tonn tunge graver var en av de miljøvennlige nyvinningene som ble vist frem på Youngstorget i Oslo under denne ukens internasjonale Urban Future-konferanse.

3.000 deltakere fra mer enn 300 byer i hele verden har denne uken gjestet Oslo for Europas største arrangement for bærekraftige byer, Urban Future. Oslo er Europas miljøhovedstad i 2019, blant annet for sitt engasjement for fossilfrie og nå også utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.

Når Bymiljøetaten i Oslo starter opp oppgraderingen av Oslo Vs gate denne høsten, er målet at prosjektet skal være helt utslippsfritt i anleggsfasen. Det vil i så fall være det første utslippsfrie anleggsprosjektet i hele verden.

Flere av Nastas elektriske maskiner vil da være helt sentrale i å gjennomføre prosjektet innenfor de miljømessige rammene som kommunen har satt, og en av maskinene er den 17,5 tonn tunge maskinen som både Urban Future-deltakere og vanlige Oslo-boere har kunnet besøke på Youngstorget denne uken.

– Her har vi tatt ut dieselmotoren, og satt inn en elektrisk motor og et lite batteri på 42 kilowattimer, tilsvarende det man finner i en Nissan Leaf. Maskinen bruker strømkabel, men batteriet kan gi en halv time til en time med drift, og aller viktigst tar det toppene i strømforbruket, slik at maskinen kan gå på en lavere strømkurs, sier produktsjef Ole Kristian Skauan i Nasta.

Skauan forteller at Nasta allerede har kommet langt i utviklingen av elektriske anleggsmaskiner, og at to av de tyngste graverne allerede er i drift hos Ragn-Sells. Det var en av disse maskinene som var til utlån under Urban Future-konferansen. Maskin nummer tre rulles ut når prosjektet Olav Vs gate og Klingenberggata øst starter til høsten.

– Det er fremdeles vanskelig å få tak i delene til disse maskinene, men Nasta Spesialproduksjon har gjort en kjempejobb. Vi er nå forbi prototypstadiet, og dette er leveringsklare maskiner, forteller han.