Ekstra oljemilliarder går rett på sparegrisen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterer ikke på fest selv om Norge nå tjener en drøy oljemilliard ekstra i uken. Det gjør han klokt i, mener økonomieksperter.

Med en oljepris på 102,8 dollar, som var det du måtte ut med for et fat nordsjøolje onsdag ettermiddag, vil Norge tjene drøyt 55 milliarder kroner mer i løpet av 2011 enn det regjeringen har lagt opp til i statsbudsjettet.

– Det betyr likevel ikke at vi får mer å rutte med, sier Stoltenberg til NTB.

Han sier at den høye oljeprisen får minimal betydning for det reviderte budsjettet regjeringen kommer med i vår. De ekstra oljepengene går nemlig rett inn i pensjonsfondet, der uttaket er styrt av strenge regler.

– Vi skiller mellom opptjening og bruk av oljepenger i Norge. Dermed slår ikke kortsiktige svingninger i oljeprisen inn på norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole frykter økt politisk press for å bruke mer penger, men sier at det klokeste er å spare de ekstra milliardene.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets sier at handlingsregelen gjør at regjeringen får maksimalt 2 milliarder kroner mer å rutte med neste år, selv om oljeprisen holder seg på dagens nivå ut året.