Eika Fet Arena

Prosjektleder Petter Vestli i Backe Romerike AS til venstre og daglig leder Atle Søgård i Fet IL.

Den nye idrettshallen i Fetsund er en etterlengtet storstue for idrettslaget i bygda.

Fakta

Sted: Fetsund

Prosjekttype: Idrettshall

Bruttoareal: 4.200 kvadratmeter

Byggherre: Fet IL

Totalentreprenør: Backe Romerike

Kontraktssum: 69 millioner kroner eks. mva

Arkitekt: Backe Idrettsbygg

Byggherreombud: Buggeprosjekt

Rådgivere: RIB: WSP Engineering l RiAku: Brekke & Strand Akustikk l RIBr: Brannrådgiverne lRIByFy: Norconsult l RIG: Løvlien Georåd

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: GK Inneklima l Sportsutstyr: Killingmo og Tønsberg l Kjøkkeninventar: Foodtech Interiør og Storkjøkken l Rør: NRA Øst l Grunn, utomhus og VA: Nordby Maskin l BIM og tegningsarkivsoftware: Rendra l Lås og beslag: Ingeborg Beslag & Låssystemer l Sportsgulv: Gulv og takteknikk l Taktekking: Nortekk l Klatrevegg: CST l El: Romerike Elektro l Gulvleggingsarbeider: Ragnar Andersson l Malerarbeider: Malermester Petter Skovholt l Himlinger og lydabsorbenter: Berntsen Byggpartner l Gulvavretting: Martinsen Gulvavretting l Gulvstøp idrettshall: Fron Betong l Stålstruktur, hulldekker, tak- og veggelementer: Åkrene Mek Verksted l Betongtrapper: UBAB l Kjerneboring: Proriv l Brannisolering: Oslo Brannsikring l Glassfasader, ytterdører: Elverhøy l Porter: Assa Abloy l Flislegging: Bjørklund og Løvlien l Spiraltrapp, rekkverk: Jotne Ankers l Trapper/rekkverk: Br Midthaug l Innerdører: At Tre l Rullegitter: Olar Portconsult

Den 2.300 kvadratmeter store hallen inneholder to håndballbaner, i tillegg til 2x750 kvadratmeter sosiale arealer og servicedel. I tillegg er det bygget en klatrehall med en 13 meter høy klatrevegg og buldrevegg. En ny barnehage er også en stor del av prosjektet.

Backe Romerike AS har hatt totalentreprisen til prosjektet hvor Fet IL er byggherre.

– Vi startet ved nyttårstider med selve byggingen av hallen og barnehagen parallelt. Vi føler at vi har gjennomført et flott prosjekt på rimelig kort tid, sier prosjektleder Petter Vestli i Backe Romerike AS til Byggeindustrien.

Kommunal garanti

Unnfangelsen til Eika fet arena startet med at Backe Idrettsbygg AS tok kontakt med Fet IL for tre og et halvt år siden, og presenterte en modell for hvordan anlegget kunne bygges og finansieres.

– Prosjektet er finansiert ved at Fet kommune stiller en garanti for lånet Fet IL har tatt opp i Norges kommunalbank, sier daglig leder Atle Søgård i Fet IL. Han forteller at tomta er festet av Fet kommune for 40 år, og at idrettslaget har viderefestet deler av denne til barnehagen drevet av Læringsverkstedet.

– Dette er også med på å finansiere driften av anlegget, sier Søgård.

Greie grunnforhold

Grunnforholdene er ifølge Vestli tilfredsstillende, til tross for at idrettshallen og barnehagen ligger i et område med mye vann og leire.

– Vi har fundamentert bygget ned til eksisterende masse uten peler. Hallen og barnehagen er plassert ut i fra de gitte flomhøydene til Glomma. Hallen står på punktfundamenter med ringmur rundt. Ellers er veggene stålstruktur og ferdigelementer fra Paroc, mens taket er et TRP platetak som er isolert og tekket, sier Vestli.

Gymtimer for ungdomsskolen

Innvendig er gulvet en presis betongplate med et kombielastisk sportsgulv med dempende parkett. På toppen er belegget et punktelastisk gummidekke.

– Vi har valgt å legge litt ekstra investering i å få et gulv med riktig demping både for barn og voksne, forteller Søgård, og legger til at det viktigste elementet for økonomien i prosjektet, var at idrettslaget fikk en leieavtale med Fet kommune for bruk av hallen til kroppsøving på dagtid for ungdomsskoleelevene.

– Dette er en hall for alle aldre, og vi kan nå tilby håndball, innebandy, turn, tennis, klatring, badminton, volleyball, basketball og futsal. I andre etasje av servicedelen blir det et treningsrom, og et dansestudio skal ha timer i det sosiale rommet to dager i uka, sier Søgård.

Fet IL vurderer også muligheten for ulike arrangementer og tilstelninger, som for eksempel konserter.

– Den 25. november blir det offisiell åpningsfest her med blant annet konserter, smiler Fet IL-lederen.

– Idrettslaget kan vokse

Han forteller at de nye fasilitetene er svært kjærkomne for idrettslaget, som i mange år har slitt med å kunne tilby medlemmene sine gode nok tilbud.

– I mange år har kapasiteten vært alt for dårlig for de ulike hall-
idrettene våre, noe som har gjort at vi ikke har kunnet ta inn nye medlemmer. Nå gleder jeg meg over at vi kan vokse som idrettslag igjen, fordi vi kan tilby flere treningstimer i hallen, sier Søgård.

Egen klatrehall

Den flotte klatrehallen har kommet til etter hvert som prosjektet har tatt form, og i utgangspunktet var det meningen å plassere den inne i selve idrettshallen.

– Nå er vi veldig glade for at vi skilte klatrehallen fra den store idrettshallen. På denne måten slipper klatrerne å komme i konflikt med de andre utøverne, sier Søgård.

Betongteknisk utfordring

Prosjektleder Petter Vestli forteller at Eika Fet Arena har vært en betongteknisk utfordring.

– Ja, det var utfordrende å få på plass en betongflate på hele 2.300 kvadratmeter på en dag. Det ble smurt på to lag herdemembran etter støpen, og deretter plast og vanning i noen uker. Byggets plassering inn i en eksisterende skråning har også vært en utfordring for oss, forteller Vestli.

– Et kjempeløft

Prosjektet har på en måte vært en ilddåp for Fet IL, da idrettslaget aldri tidligere har vært med på et så stort byggeprosjekt.

– Underveis har vi støtt på flere utfordringer, og vi har måttet stole på Backe Romerike hele tiden. Heldigvis har vi kommet i mål på en forbilledlig måte, for denne investeringen er et kjempeløft for idrettslaget vårt. Vi brukte i hvert fall så mye som to år sammen med Backe på forprosjektet før vi ble enige om en kontrakt. Men jeg synes at vi har kommet godt i mål, sier Atle Søgård, mens Petter Vestli nikker.

– Vi måtte komme frem til et konsept for prosjektet som det fantes økonomi for, og jeg føler vi har lyktes med dette. Vi er på budsjett, og ender opp på det beløpet Backe Idrettsbygg presenterte for oss, sier Søgård.


Flere prosjekter