Oslo Horisont. Ill. Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Oslo Horisont. Ill. Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Eiendomsutvikler snur om utskjelt bygg i Oslo

Postens gamle brevsenter ved Oslo S får likevel stå og skal bli grunnmur for to høyhus i hovedstaden.

I 14 år har planen vært å rive den utskjelte kolossen i sentrum av Oslo, skriver Aftenposten.

– Vi har lenge innsett at det er svært lite bærekraftig å rive en så enorm konstruksjon, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP eiendom.

Dermed vil KLP Eiendom gjenbruke Postens gamle brevsenter når de utvikler sitt nye hotell- og kontorbygg ved Oslo S, Oslo Horisont.

– Klimatrusselen er vår tids største utfordring. En utfordring alle må ta på alvor. Sirkularitet og gjenbruk av bygg er et av de viktigste miljøtiltakene byggebransjen kan gjennomføre. Dette vil bli det største transformasjonsprosjektet vi kjenner til i Norge i dag, sier utviklingsdirektør Rolstad i en pressemelding.

Postens gamle brevsenter, det lave bygget i midten av bildet mellom Postgirobygget og Radisson Blu Plaza Hotel, bevares og blir grunnmuren til to høyhus. Foto: Torstein Bøe / NTB

Postens gamle brevsenter, det lave bygget i midten av bildet mellom Postgirobygget og Radisson Blu Plaza Hotel, bevares og blir grunnmuren til to høyhus. Foto: Torstein Bøe / NTB

I høst ble det kjent at Oslo kommune har skrinlagt planene om å legge den nye bussterminalen på lokk over sporene.

– Vi har i de siste årene tenkt mye på om gjenbruk kunne la seg gjøre. Bygget har kraftige, plasstøpte konstruksjoner, så gjenbruk ville være det beste klimavalget. Med de nye rammebetingelsene uten bussterminal over sporene, ser vi en svært unik mulighet til å gjennomføre et stort forbildeprosjekt innen gjenbruk sentralt i Oslo, Oslo Horisont. Konkret betyr det at 36.000 kubikkmeter armert betong ikke må knuses og gjenoppbygges på Oslo S, forteller Rolstad.

Det siste halvåret har en arkitektgruppe bestående av Kristin Jarmund, C.F. Møller og Rodeo arkitekter jobbet med å se på muligheten for å gjenbruke det gamle brevsenteret som en del av det prosjektet. Henning Sunde, kreativ leder i Rodeo utdyper i pressemeldingen:

– Prosjektet har mange av de samme kvalitetene som tidligere, med noen viktige forskjeller. Det gamle brevsenteret blir nå base med et stort og tilgjengelig taklandskap for byen, rett og slett et nytt grønt byrom med utsikt over Oslo S og Bjørvika. Høyden over bakken blir circa som på Operataket. Vi jobber med noen spennende alternativer for hvordan man kan komme seg opp hit fra bygulvet. Dette skal vi nå diskutere med Plan- og bygningsetaten (PBE), sier Sunde.

I meldingen pekes det på at prosjektet er tegnet i tråd med anbefalingen i konseptvalgutredningen for Nylandsbrua og Schweigaards gate som ble lagt fram i fjor høst, der det legges opp til delvis rivning og delvis senkning av Nylandsbrua.

– Bymiljøetatens anbefalte løsning for Nylandsbrua er et godt stykke arbeid. Vi ser at løsningen fungerer godt. Det vil gi en helt ny situasjon for dette slitne området, med åpning av Akerselva og en veldig god kobling mellom Grønland og fjorden, sier Rolstad i meldingen.

Ill. Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Ill. Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Visulent AB

– Vi har gjort noen endringer slik at de nye byggene forholder seg til de eksisterende høyhusene i området. Hotellet mot vest har fått noe mer luft til Posthuset, og høyhuset mot øst er noe lavere enn tidligere. Og så har vi gitt prosjektet et strammere og mer vertikalt uttrykk, samtidig som det grønne trekker seg oppover og blir med helt til toppen av bygget, sier Sunde.

– Vi har holdt på i ti år med å tilpasse oss en bussterminal over sporene som ikke ble noe av, så nå er vi ganske klare for å komme videre. Dette er et prosjekt som vi er klare til å sette i gang med så snart det foreligger et politisk vedtak. Dette området av Oslo trenger at det skjer noe nå, påpeker Rolstad.

Prosjektet skal nå til Plan- og bygningsetaten, før deretter skal ut på en eventuell høringsrunde og videre til politisk behandling.