Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Eiendomsskatt kan omfatte annenhver eiendom i Oslo

Beregninger Aftenposten har gjort viser at 5 av 10 eiendommer i Oslo kan ende opp med eiendomsskatt for året 2019.

Byrådsleder Raymond Johansen og Oslo Arbeiderparti har gjentatte ganger sagt at kun få boligeiere ville måtte betale eiendomsskatt.

– Vi innfører en moderat eiendomsskatt hvor vi ber de med de dyreste boligene om å bidra litt mer til fellesskapet. Kun 22 prosent av boligene blir omfattet. Altså vil de aller fleste ikke betale denne skatten, sa Johansen til VG i august i fjor.

Allerede i år har 3 av 10 eiendommer i Oslo fått tilsendt faktura med eiendomsskatt. Det skriver finansbyråd Robert Steen i et brev til finanskomiteen i Oslo, ifølge Aftenposten.

Aftenposten estimerer at annenhver eiendom kan måtte ende opp med å betale eiendomsskatt for året 2019, med mindre det rødgrønne bystyret endrer kriteriene. Det forutsetter også at boligprisene i Oslo stiger 15 prosent i år, og minst 5 prosent årlig i 2017 og 2018. Boligprisene i hovedstaden har i gjennomsnitt steget 9.1 prosent årlig siden 2011, mens prisstigningen har vært 21.7 prosent.

Christian Dreyer i Eiendom Norge, mener at tallene som Aftenposten har lagt til grunn er lave og nøkterne.

– De flest eksperter mener prisveksten vil bli vesentlig høyere enn det Aftenposten har lagt til grunn. Bare for 2017 er det mest sannsynlig med en prisvekst på boliger i Oslo på mellom 19 og 22 prosent, mens Aftenposten har lagt til 15 prosent. Det er veldig nøkternt, sier Dreyer.