Bildet viser det nye dødehuset som er funnet på Skeiet. Huset er 3,5 ganger 2,5 meter og taket og veggene har forvitret med tidens tann. Funnstedet er omtrent 50 meter fra dødehuset som ble oppdaget i fjor. Foto: Kristoffer Rantala, NTNU VitenskapsmuseetVed starten på årets sesong fant arkeologene denne bergkrystallperlen – den tredje i rekken etter to lignende funn samme sted i fjor. NTNU Vitenskapsmuseet daterer bergkrystallperlene til yngre jernalder, omtrent 600 til 1.000 år etter begynnelsen av vår tidsregning. De fleste lignende perler er funnet i graver fra vikingtiden. Foto: Johanne Ranvik, Statens vegvesenProsjektleder Raymond Sauvage ved NTNU Vitenskapsmuseet (til venstre) og prosjektleder Odd Helge Innerdal i Statens vegvesen i det store gravfeltet på Skeiet i fjor. Stedet ligger innerst i Vinjefjorden og har god utsikt mot fjorden. Med de mange sjeldne funnene som er gjort her, tyder dette på at det tidligere var hjemstedet til en viktig gård i vikingtiden. Foto: Anne Marit Øksenvåg Johansen, Statens vegvesenFra utgravingen av den doble båtgraven på Skeiet i fjor. Foto: Anne Marit Øksenvåg Johansen, Statens vegvesenArkeologer ved NTNU Vitenskapsmuseet vasker gjennom jorda i jakten på spor fra fortiden. Såldestasjonen er på feltet Skeiet, som ligger ved Vinjeøra. Foto: Johanne Ranvik, Statens vegvesenFra utgravningsområdet Hestnes, som er godt synlig fra dagens E39. Foto: Johanne Ranvik, Statens vegvesenArkeologene graver frem en av to bunkere fra andre verdenskrig ved Fjelnset. De lokalkjente har visst om bunkerne, men til nå har de ikke vært synlige på overflaten. Foto: Johanne Ranvik, Statens vegvesen

E39-utbygging avdekket sjelden type vikinggrav

Arkeologer fra NTNU Vitenskapsmuseet har gjort nye vikingfunn i forbindelse med utbyggingen av E39 Betna- Stormyra i Trøndelag.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding på sine nettsider.

Dette er, ifølge meldingen, den andre og siste sesongen med arkeologiske utgravninger før Statens vegvesen kan starte byggingen av delparsellene E39 Betna-Hestnes og E39 Staurset-Stormyra.

Byggestart på første parsell, E39 Leirvika-Renndalen, er til høsten. På denne strekningen skal det bygges 4,8 kilometer ny vei. Her ble de arkeologiske undersøkelsene ferdigstilt i fjor, og arkeologene fant blant annet et såkalt dødehus, et sjeldent funn som det hittil bare er oppdaget omtrent 15 av i Norge.

Arkeologene startet utgravingene igjen 11. mai, og nå er det klart at de har oppdaget et nytt dødehus, skriver Vegvesenet.

‒ Vi jobber i samme område som før, og vi forventet å finne flere graver på Skeiet ved Vinjeøra – spesielt fra vikingtiden. Men det at vi nå har funnet et nytt dødehus, er et særdeles spennende og viktig funn, og det gir oss anledning til å studere dette fenomenet nærmere, sier Raymond Sauvage, prosjektleder ved NTNU Vitenskapsmuseet.