E18 ved Bentsrud i Holmestrand er stengt i begge retninger etter at Skjeggestadbrua på E18 falt delvis sammen mandag ettermiddag. Ingen personer er skadd, men mange bilister er evakuert fra bilene sine. Brua går over Mofjellbekken like ved Skjeggestaddalen like før avkjøringen til Holmestrand. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB ScanpixFoto: Ole Berg-rusten NTB ScanpixFoto: Ole Berg-rusten NTB ScanpixEi bru på E18 ved Bentsrud i Holmestrand har falt delvis sammen. Ingen personer skal være skadd. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen / NTB scanpix<p>Ei bru på E18 ved Bentsrud i Holmestrand har falt delvis sammen. Ingen personer skal være skadd. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen / NTB scanpix</p>

E18-bru kollapset - veien vil være stengt i lang tid

E18 ved Holmestrand vil være stengt lenge etter at fundamentet under Skjeggestadbrua falt sammen etter et jordras mandag ettermiddag.

Skjeggestad bru

Skjeggestad bru på E18 i Vestfold ble bygget i 1998 – og tatt i bruk i 2001. Bruen ble bygget i forbindelse med E18 Gutu – Hellandprosjektet.

Brua er en kassebru i spennbetong på 229,1 meter med seks spenn. Dette er en svært vanlig brutype.

Brua ble prosjektert av SCC Abel Engh/Scandiaconsult og ble bygget av Veidekke.

Hvert døgn kjører om lag 10.000 biler på denne brua.

Norske bruer blir inspisert hvert femte år. Skjeggestad bru ble sist inspisert 1. juli 2011 uten noen vesentlige anmerkninger. Neste hovedinspeksjon er planlagt innen utgangen av 2016.

– Veien kommer til å være stengt i veldig lang tid framover. Det har gått et jordras under brua, slik at pilarene som holder brua oppe har sviktet. Det er en alvorlig dump på brua, og søylen til brua henger i løse lufta, sier Jarle Steinnes, vakthavende brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, til NRK.

Ingen personer kom til skade i hendelsen, men mange bilister ble evakuert fra bilene sine.

- Tre tunge kjøretøyer, en minibuss og endel personbiler står igjen på stedet. Ca. 45 personer venter på å bli evakuert av minibusser, melder politiet i Vestfold på sin Twitter-profil.

E18 er stengt i begge retninger. Det er omkjøring for trafikk nordover om gamle E18 Holmestrand, og for trafikk sørover er E18 stengt ved Island. I tillegg vil en ekstra ferje mellom Moss og Horten bli satt inn i trafikk.

Brua går over Mofjellbekken like ved Skjeggestaddalen like før avkjøringen til Holmestrand. E18 er inntil videre stengt i begge retninger. Mandag ettermiddag var det fortsatt bevegelse i brua, ifølge vitner på stedet.

Broen, som ble åpnet i på begynnelsen av 2000-tallet, er 54 meter lang og er bygget i betong.

I en pressemelding mandag ettermiddag skriver Statens vegvesen at  geologer og bruspesialister er på stedet for å undersøke nærmere.

Her er Vegvesenets tegning av brua

Veidekke bygget brua

Byggeindustrien får opplyst fra Statens vegvesen at det var Veidekke som bygde den sørgående brua, mens Vegvesen produksjon (nå Mesta) bygde den nordgående. Det er den sørgående brua som har kollapset.

Kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke ASA sier til bygg.no at det er Statens vegvesen som nå gjennomfører undersøkelser på stedet men at de er klare til å bistå om de skulle få en henvendelse fra etaten. Han bekrefter at grunnarbeidene i prosjektet var krevende.

Bruene var en del av  E18 Nordre Vestfold Gutu-Kopstad-prosjektet sørget for at nye E18 gikk utenfor selve Holmestrand, og lenger inn i landet. Den nye veien avløste i sin tid en meget ulykkesbelastet strekning.

35 kilometer fire felts-motorvei med ni tunneler og 14 bruer ble bygget, og prosjektet kostet 3,1 milliarder 2001-kroner.

Raset i Hanekleivtunnelen 25. desember 2006 var også en del av Gutu-Kopstad-prosjektet. Den tunnelen ble bygget av Vegvesen produksjon og Peab.

- Veldig alvorlig

En av personene som opplevde brukollapsen på nært hold, Henrik Lindhagen, beskriver den dramatiske hendelsen slik:

– Plutselig gikk det rett ned og jeg kunne ikke se bilen foran meg, sier Lindhagen til Jarlsberg Avis.

Freddy Helge Carlsen var en annen bilist som kjørte rett i dumpa.

– Jeg trodde forstillinga på bilen min hadde røket, forteller han til lokalavisen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen holdes løpende orientert om brukollapsen.

– Hendelsen er veldig alvorlig. Vi skal være glad for at ingen menneskeliv er gått tapt og at ingen er skadet. Dette skal ikke skje. Det er viktig at vi forstår nå hvorfor det skjedde, men nå handler det om å få kontroll over situasjonen, sier han til VG Nett.

Minister lover også å sette inn flere ferger over Oslofjorden i perioden veien blir stengt.


Her er den siste inspeksjonsrapporten fra Skjeggestad bru

Sjermdump fra Vestfold interkommunale brannvesen sin Twitter-profil.