Sprengingstekniker Jarle Fjeldheim og regionsjef på Vestlandet for Orica, Arve Marigård har reist land og strand rundt med sin gule boks for å fortelle entreprenørene om fordelene med det nye, elektroniske tennsystemet.

Dyrere men tryggere ved sprenging: Vil ha flere over på elektronisk tenning

Overgangen fra vanlige pyrotekniske og elektriske tennere til elektroniske tennsystemer ved sprengningsarbeider går sakte. Årsaken er prisen på tennerne, som er 2,5 til 4 ganger høyere enn de gamle systemene.

Fordelen med de nye tennerne er økt sikkerhet.

- Det nye, elektroniske systemet gjør at skytebasen kommuniserer med tennerne helt fram til skytetidspunktet. På den måten kan man være sikker på at det ikke står igjen et hull som ikke er sprengt, sier Arve Marigård som er regionsjef i Orica på Vestlandet til Byggeindustrien.

Han og kollegene har denne sommeren reist land og strand rundt i Norge for å informere sine kunder, og spesielt de mindre entreprenørene, om fordelen med elektroniske tennere.

- Vi har senest i år opplevd dødsulykker som følge av at sprengladninger ikke har gått av. Det kan være at ledningene er blitt skadet under tildekkingen eller at ledningene er tråkket på. Og så har en udetonert ladning gått av under oppryddingen med det resultatet at noen er blitt skadd eller drept.

Det er ikke stilt krav til elektroniske tenningssystemer fra myndighetenes side. Marigård mener at et slikt krav bør komme. Når bare et fåtall byggherrer stiller krav til elektronisk tennsystem velger gjerne entreprenøren den rimeligste løsningen. For litt større sprengningsoppdrag utgjør valget av tennere en såpass stor økonomisk forskjell at det kan være avgjørende for om entreprenøren vinner anbudet eller ikke.

- Dersom byggherren hadde stilt krav til elektroniske tennere ved alle sprengningsoppdrag, ville alle ha stilt likt, sier Marigård.

Det nye systemet gir – i tillegg til bedre sikkerhet for anleggsfolkene – også bedre kontroll med rystelsene rundt sprengningsområdet. Der det fra byggherrens side er stilt maksimumskrav til rystelser på nærliggende bygninger gir det nye systemet en betydelig større presisjon.

Selv om prisen på hver tenner kan være vesentlig høyere, kan en overgang til elektroniske tennere til sjuende og sist være den økonomisk beste løsningen. Veidekke er et selskap som, etter mange brudd, har gått over til elektroniske systemet. Hvert brudd medfører driftsstans på anleggsområdet, og den kostnaden kan være vesentlig høyere enn prisforskjellen på tennerne. 1. januar 2015 innførte Veidekke Industri AS påbud om å bruke bare elektroniske tennsystemer under sprenginger ved selskapets 28 pukkverk. Direktøren for grus- og pukkverkavdelingen i selskapet, Kari H. Berntsen, sier til Oricas kundemagasin Fjellsprenger’n at valget gir besparelser over tid. Det har vært seks uønskede hendelser ved sprenging på anleggene siden 2013.

- Hvordan oppfatter dere i Orica de mindre entreprenørenes syn på elektroniske tennsystemer?

- Vi opplever at de er interessert og gjerne vil være oppdatert. Det viser også et godt oppmøte på besøkene våre rundt omkring i landet. Plutselig står de overfor en byggherre som setter krav til elektroniske tennsystemer. Da kan det være en fordel å være forberedt, sier Marigård.