– Både vi i Norge og Doka internasjonalt legger ned et stort stykke arbeid i å ligge i front innen den teknologiske utviklingen. Dette innebærer både produktutvikling, og måten vi bruker produktene på, sier adm. dir. Ståle Njåtun i Doka Norge.Tore PedersenAndreas Berg Jacobsen

Doka forteller bransjen om nye digitale løsninger

Forskalingseksperten Doka presenterte i vår flere nye digitale hjelpemidler som skal kunne bedre hverdagen for entreprenørene og betongbransjen. Tirsdag og onsdag informerer selskapet bransjen om de nye løsningene på seminarer i Oslo og Trondheim

Det var på Bauma, som gikk av stabelen i april, de presenterte de nye konseptene for første gang. Nå er en rekke av produktene tatt enda lenger, og flere av løsningene er også tatt i bruk både ute i Europa og her hjemme i Norge.

– Nå skal vi fortelle bransjen om løsningene vi kan tilby – og som vi mener vil kunne gi flere gode fordeler for brukerne. Vi viste frem mange av mulighetene på Bauma, men nå er vi klare til å fortelle kundene hvordan de nye mulighetene i stor grad kan endre måten vi arbeider på i hverdagen – og dermed gjør oss mer effektive. Nettopp dette ønsker vi nå å vise frem for markedet her hjemme – og her vi vil se på hvordan vi samhandler med kundene og hvordan vi kan bruke digitale løsninger til opplæring, bestilling av varer og så videre. Mulighetene er enorme med den teknologiske utviklingen vi nå ser, sier adm. dir. Ståle Njåtun i Doka Norge, som åpnet tirsdagens seminar på Fleix Konferansesenter på Aker Brygge i Oslo.

– Arrangement er delt inn i ulike sekvenser der hvert enkelt produkt og konsept vil bli nøye presentert, legger Njåtun til.

Store ressurser
– Både vi i Norge og Doka internasjonalt legger ned et stort stykke arbeid i å ligge i front innen den teknologiske utviklingen. Dette innebærer både produktutvikling, og måten vi bruker produktene på, påpeker Njåtun.

Han peker på at noen har sett noe av hva de kan tilby allerede, men på seminarene går de nærmere inn på detaljene og hvordan kundene konkret kan benytte seg av de nye løsningene – og hva man kan vinne med å satse mer digitalt.

Njåtun legger til at dette ikke er hva de kan tilby i fremtiden, men at det er allerede eksisterende løsninger som er tilgjengelig i markedet og som har vist seg å fungere.

– Dette er løsninger som ligger klare til å bli tatt i bruk, med enkle brukergrensesnitt – og tilpasset en moderne produksjon - som vi definitivt har i den norske byggenæringen, påpeker Njåtun.

Doka har utviklet et omfattede sett av nye digitale løsninger som nå er klare til å bli tatt i bruk.

– Vi jobber med å utvikle pakketjenester for å øke effektiviteten. Det er mye å spare gjennom å kunne jobbe raskere og mer miljøvennlig. Vi ser at den digitale utviklingen nå går raskt – og mye har skjedd ute blant kundene på bare halvannet år. Det handler om å samle inn data – og hva disse dataene kan brukes til, påpeker Njåtun.

Den digitale satsingen er gitt navnet Up Beat Construction.

Blant annet satser de stort på bruk av BIM og VDC, som skal gjøre planleggingen både lettere og mer nøyaktig, samtidig som at man kan samhandle enda bedre med de øvrige aktørene i prosjektet.

Nettbutikk
Tidligere i år kunne de også åpne sin nettbutikk hvor de allerede har mange aktive brukere registrert.

De ser også flere nye momenter innen utførelse – som skal bistå de ute i prosjektene.

– Doka Contakt er et verktøy for å holde orden på utstyret på byggeplassen. Det kan plasseres sensorer på det enkelte produktet – slik at man alltid hvor alt av utstyr befinner seg, og man kan optimalisere utfra dette. Concretemote overvåker modningen av betongen i sanntid. Dette gir mange muligheter for å kunne optimalisere fremdriften. Man kan overvåke modenhetsnivået blant annet for å få samme uttrykk på et prosjekt – eller man kan ta ned forskalingen med det samme betongen er ferdig herdet. Smart Pouring er et konsept som skal bidra til å levere riktig betong til riktig sted og dermed sikre at bilen blir kjørt til riktig form på byggeplass. Innen smart utførelse har vi også flere hjelpemidler rundt hvordan vi skal jobbe på byggeplassen - via moderne hjelpemidler.

Remote Instructor er et nyvinnende hjelpemiddel til instruksjon og opplæring. Dette innebærer en fjernstyrt hjelp med for eksempel å montere forskalingsutstyret.

– Dette vil ikke erstatte instruktørene fullt ut - men vil kunne bistå enkelte steder med fjerninstruksjon og kamera. Med denne løsningen kan man spare mye tid og penger, sier Njåtun. Doka Xact- en digital måling og sikring av vertikal posisjonering, som kan være en utfordring - ikke minst ved klatring på høye sjakter. Nå kan de sette en sensor på formen som kan måle prosessen trådløst – slik at man kan lese av informasjon som samles i et dataverktøy som beregner hvordan dette blir. Denne løsninger fikk stor oppmerksomhet på Bauma.

Onsdag er det Trondheim, i lokalene til Sparebanken1 SNM konferansesenter, som står for tur.