Større varmtvannsberedere blir stadig mer vanlig. Foto: Rolf Magnus W. Sæther / Newswire

Dobler berederstørrelsen

Mens det tidligere var vanlig med varmtvannsberedere på mellom 100 og 150 liter, ønsker de fleste familier noe som er dobbelt så stort i dag.

– De fleste familier ønsker nå 250- eller 300-liters beredere, sier rørleggermester Espen Johansson i rørleggerkjeden Varme & Bad i en pressemelding fredag.

I følge Johansson er det nødvendig dersom en hel familie skal kunne bade og dusje etter hverandre.

– Til en dusj går det vanligvis rundt 20 til 50 liter vann. Til et bad rundt 160 til 200 liter.

200 liter i døgnet

Berederstørrelsen vokser i takt med vannforbruket. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet.

– Når vi dusjer, bader eller vasker hendene, blander vi det varme vannet med kaldt vann. En 300-liters bereder med varmt vann gir cirka 640 liter vann på 40 grader, sier Johansson.

Og oppvarmingen skjer, ifølge Johansson, raskt.

– De fleste nyere modeller varmer opp 50-75 liter vann fra fem til 40 grader på en time. Vannet i berederen holder 75 grader når den er fulladet. 40 grader er normal brukstemperatur, sier han i pressemeldingen.

Dobler forbruket

Størrelsen på berederen avhenger også av hvem det er som skal bruke den.

– Vi har en tommelfingerregel når du skal velge størrelse. 120 liter for husholdninger med én til tre personer, 200 liter til tre-fire personer, 250 liter til fire-fem personer og 300 liter til familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, sier direktør Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

– En familie på tre, hvor én skal dusje og to skal bade, vil fort ha bruk for 250 liter. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar øker fort vannforbruket til en familie til det dobbelte, sier Braathen.