– Hvis man kunne velge, ønsker alle seg passivhus og smarte, miljøvennlige løsninger, men i dag er det for dyrt å bygge så klimavennlig man kanskje ønsker. Det må gå an å premiere aktører som gjør ting «riktig» og har innovative løsninger, sa administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco under paneldebatten om bærekratige byer. Her med kommunalminister Nikolai Astrup (H).

Diskuterte bærekraftige byer på finans- og eiendomsbransjens boligkonferanse

Tirsdag møttes byggebransjen og politikere til finans- og eiendomsbransjens boligkonferanse på Bristol.

Eiendom Norge og Finans Norge arrangerte tirsdag sin egen boligkonferanse i Oslo.

På programmet sto blant annet en paneldebatt om fremtidens bærekraftige byer, hvor kommunalminister Nikolai Astrup (H), administrerende direktør i Sweco, Grete Aspelund, ordfører i Lillestrøm, Jørgen Vik (Ap) og administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen deltok, ifølge en pressemelding.

Gjennomførbarhet og kvalitet

En av problemestillingene var at det ikke er blitt bygget så mange boliger i Norge siden åttitallet: Hvordan skal man møte det voksende behovet for boliger og samtidig nå FNs bærekraftmål?

Swecos administrerende direktør Grete Aspelund, var tydelig på at volumet må opp for å minske kostnadene.

– Hvis man kunne velge, ønsker jo alle seg passivhus og smarte, miljøvennlige løsninger, men i dag er det for dyrt å bygge så klimavennlig man kanskje ønsker. Det må gå an å premiere aktører som gjør ting «riktig» og har innovative løsninger, sa hun.

Må tenke helhetlig

Energibudsjett, fossile byggeplasser og klimamål for prosjekter er noen av de konkrete tiltakene Aspelund foreslo for at vi skal kunne nå FNs klimamål i praksis.

Aspelund understreket viktigheten av å jobbe for et bedre samspill ved at alle aktører kommer tidligere på banen – gjennom byggeprosessen, men også i et livsløpsperspektiv.