Digerneset Næringspark 6

Henrik Hildre (t.v.) er prosjektleder for totalentreprenør Ronny Tennfjord AS på DNP6, Erland Reite er prosjektleder for utbygger.
Midthauglogo

Midthauglogo

14.200 nye kvadratmeter i Digerneset Næringspark er fylt opp med alt fra detaljhandel til kontorlokaler, bakeriutsalg, trampolinepark, treningssenter og bil.

Fakta

Sted: Digerneset næringsområde i Ålesund kommune

Prosjekttype: Forretnings- og kontorbygg

Byggherre: Digerneset Næringspark AS via datterselskapet DNP6 AS

Prosjektleder for byggherre: Xpro

Totalentreprenør: Ronny Tennfjord AS

Arkitekt: Norconsult

Areal: Cirka 14.200 kvadratmeter

Entreprisekostnad: Cirka 140 millioner kroner eks. mva.

Rådgivende ingeniører: Prosjekteringsleder, RIB, RIBr, GEO, RIAku, RIByfy: Norconsult lRIB Stål: DS Nor l RIB Prefab: Spenncon l RIV: Riksheim lRIE: Kvalsund Ingeniører l Prefab. betongelementer: Spenncon lStålplatetak: Ruukki Construction

Underentreprenører og leverandører: Elektro, rør, ventilasjon: UE Caverion l Sprinkler: Evensen Rør l Betongelementer: Spenncon l Grunnarbeid: Busengdal Transport l Betongarbeid, tømrerarbeid, montering sandwichelementer: Ronny Tennfjord l Stålkonstruksjoner: DS Nor l Fasader og stålplatetak: Ruukki l Taktekking: Vestlandstak l Vindu, ytterdører: H-Produkter l Heis: Heisplan l Porter: Windsor Door l Systemvegger, systemhimlinger: Molven Modus l Maling, flis, belegg: Nime l Lås og beslag: Låsservice l Sandwich og beslag: Langvas Blikk l Rekkverk og spiraltrapp: Midthaug

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Næringsområdet Digerneset utenfor Ålesund kan inngå som pensum i studium i utviklingslære. For her har det skjedd mye siden starten i 2010. Det startet med logistikksenter for Posten, storhandel, drivstoff, «drive-in» burger, dagligvare og Tesla. Og det fortsatte med bil. Den siste utviklingen nå vitner om at aktiviteten har tiltrukket seg så mye folk at det også er skapt et marked for aktivitet, kafé, detaljhandel og kontorarbeidsplasser.

Nybygget kalt DNP6 inneholder alt fra sportsbutikk til frisør, interiør, rørleggerbutikk, bank og bakeriutsalg. Trampolineparken Epic og treningssenteret Aktiv Trening holder til på til sammen 3.100 kvadratmeter med samme eier. Her er også en kontorfløy på 1.500 kvadratmeter der blant andre Helse Møre og Romsdal har flyttet inn med distriktspsykiatrisk avdeling. I kjelleren har Tesla utlevering av biler på 420 kvadratmeter med 85 innendørs parkeringsplasser. Her har også bilklargjøringsfirmaet Car Wash posisjonert seg i et marked som teller stadig flere store bilaktører. Tesla var tidlig ute da de etablerte den eneste forhandleren mellom Bergen og Trondheim på Digerneset. Hit kommer Tesla-kunder fra et stort område for å hente bil eller utføre verkstedtjenester.

Ifølge utbyggerne har området nå cirka 750 arbeidsplasser, i tillegg til byggevirksomheten som også på det meste sysselsetter 50-100 personer.

Entreprenør har bitt seg fast

En av byggearbeiderne er Henrik Hildre, prosjektleder for totalentreprenør Ronny Tennfjord AS på DNP6. Vi intervjuet Hildre også høsten 2019 i forbindelse med at bygget til den maritime industribedriften MMC var ferdig. Da uttalte han at målet var å gjøre en så god jobb at de fikk bygge flere prosjekter på Digerneset. Dette er lokalmarkedet til bedriften med administrasjon på Stette fem kilometer unna, og MMC var det første bygget. Nå kan han fortelle at de er i gang med sitt fjerde bygg på området.

– Jeg har hatt arbeid her siden vi startet med MMC-bygget. Det er veldig praktisk siden jeg også bor rett i nærheten. DNP6 er helt klart det største bygget jeg har vært prosjektleder for. Selve byggingen har gått greit. Utfordringen har vært størrelsen og at det har vært så mange leietakere å forholde seg til. Vi har jobbet opp mot alle aktørene som skulle ha sine tilpassede løsninger. Byggingen foregikk i et område der butikker skulle drive virksomhet. Europris holder til vegg i vegg. Store elementer av betong og stål skulle heises på plass med store kraner. Det var krevende operasjoner, forteller Hildre. - Vi har nok administrert rundt 100 arbeidere her i de mest hektiske periodene, av dem 20 fra egen bedrift. Å ha Caverion på laget som teknisk totalentreprenør Hildre godt fornøyd med. – Det er en stor fordel når de tekniske fagene er samlet under en og samme aktør i et komplekst prosjekt.

Betongelement og stål

Selve bygget er satt opp med betongelementer og hulldekker fra Spenncon på plasstøpte fundamenter. Søylene mellom etasjene er en kombinasjon av betong og stål. Noen av veggene i første plan er også plasstøpt, mens veggene oppover i etasjene er betongelement. Ved inngangspartiet er det mørk sandwichpanel, mens fasaden på store deler av bygget ellers er betongelement malt i en mørk farge. I butikk- og aktivitetsområdet er det åpent i taket. Mens det i kontorområdet er systemhimling og systemvegger, samt vegger med gips sparklet og malt på stedet. Her er det tepper på gulv med flislagte gangareal.

De største eierne i Digerneset Næringspark er familieselskapet Wenaas Eftf. fra Måndalen og Møller Eiendom med utspring i bilhandel. Utvikleren har delt det cirka 400 mål store næringsområdet inn i ulike tomter og dannet selskap for hver av dem. Selskapet bak bygget på tomt nummer 6 er DNP6 AS.

Gleder seg over arbeidsplasser

Wenaas Eftf., tidligere Wenaas Kapital, ble dannet etter et arveoppgjør i Wenaas-familien som har drevet med produksjon av arbeidsklær i flere generasjoner. Den ene familiegrenen satser videre på hotell Europa rundt, mens den andre satser på eiendomsutvikling, hovedsakelig på Nordvestlandet.

Nils Eirik Wenaas er daglig leder og eier selskapet Wenaas Eftf. sammen med søsteren. Han sier de er fornøyde med det de har fått til på de elleve årene siden starten på Digerneset.

– Det morsomste er egentlig alle arbeidsplassene. Økonomien ser bra ut og vi er fornøyd. Vi har også feilet underveis, og lært av det. Ikke alle prosjektene er like vellykket, men totalen er vi godt fornøyd med. Det er alltid utfordrende å bygge til rett pris med god kvalitet, og å finne aktører som kan betale riktig leie. Vi har sett en økning i byggekostnadene de siste årene, sier Wenaas.

Bedriften har selv flyttet administrasjonen inn i de nye kontorlokalene i DNP6.

Ser sørover

Hovedvirksomheten til Digerneset Næringspark AS er å bygge næringsbygg for utleie, selv om noen få av byggene er eid av de som holder til i dem. Wenaas Eftf. har også flyttet aktiviteten sørover, og har utviklingsprosjekter både i Volda, på Nordfjordeid og i Førde.

Prosjektleder for utviklingsprosjektene er Erland Reite. Byggingeniøren ble en av de første ansatte i Wenaas-systemet i 2007.

– Posten var de første som åpnet her, i 2012. Cirka 50-60 prosent av området er bebygd nå. Målet er 1000 arbeidsplasser innen 2025. Vi er godt i rute til å nå målet, sier Reite.

Det nye bygget er fylt opp. Da vi var på besøk, var Kid interiør i ferd med å ferdigstille sin butikk på 500 kvadratmeter, som den siste aktøren.

– DNP6 er bygget vegg i vegg med DNP7, et 4.500 kvadratmeter stort bygg som inneholder Europris, Polarbad, Fargerike og Bergersen Flis. Dette bygget er igjen bygget vegg i vegg med Spar Kjøp. Så den totale bygningsmassen i komplekset er stor, med felles parkeringsplass for alle tre tomtene, sier Reite.

Bygger videre

Flere prosjekter er på gang.

– Det neste som blir ferdig her er storbilverkstedet Wist Last & Buss på 3.700 kvadratmeter. Dette blir ferdig i høst. Vi har også et nytt kontorbygg som er rammegodkjent på DNP5, og vi har rammeløyve for Smarthotell med 30 rom. Vi bygger også ny postterminal for Bring i Moskog Næringspark utenfor Førde. Dette bygget er 4.000 kvadratmeter og skal stå ferdig 7. juli. På Nordfjordeid åpner Felleskjøpet ny butikk i september, i kombinasjon med hvileplass for tungtransport. Og i Volda nærmer det seg byggestart for butikker til Rema 1000 og Europris. De to siste stedene er vi engasjert gjennom Retail Eiendom, forklarer Reite.

Opplegg for elbiler går igjen både i DNP6 og ellers på Digerneset. Det er tett mellom laderne. I parkeringsanlegget i DNP6 er det foreløpig 30 ladepunkter til de totalt 185 parkeringsplassene. Det er lagt til rette for over 100 ladere.

Planlegger for solceller på takene

I kontordelen i det nye bygget er det lagt opp til elektrisk oppvarming med tanke på å senere kunne benytte energi fra solceller.

– Vi har gjort beregninger for de allerede etablerte byggene som viser at cirka 75 prosent av energibruken i bygget kan hentes fra solceller på takene. Knytter vi byggene sammen, kan produksjonen bli smartere. Vi kan sende strøm mellom byggene etter behov, eller lagre i batterier, sier Reite.

Energien i DNP6 er ellers vannbåren varme gjennom et luft-til-vann varmepumpesystem.


Flere prosjekter