Anders Nordhagen i NCC er en av de som har fått prøve biogass-lastebilen i låneperioden. Biogass produseres av matavfall og andre biomasser og bidrar dermed til reduserte utlipp av CO2. Foto: NCC

Denne lastebilen går på biogass og lånes ut gratis av fylkeskommunen

Med kostnadsfri fylkeskommunal hjelp har NCC fått prøvekjøre biogass-lastebil i to uker. Nå vurderer entreprenøren å kjøpe inn et grønnere lastebilalternativ.

Scania G410 B6x2*4NB Biogasslastebil

En fossilfri lastebil med krokløft som går på komprimert biogass.

Egenvekt 13.000 kg.

Egenvekt foraksel. 5.900 kg.

Egenvekt bak aksel 2 og 3. 7.100 kg.

Nyttelast ca. 13.000 kg.

Tillatt totalvekt 26.000 kg

Teknisk totalvekt er 28.000 kg.

Tillatt vogntogvekt 66.000 kg.

Kilde: Viken.no

NCC er en av flere entreprenører som har lånt og testet ut biogasslastebilen gjennom det fylkeskommunale prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy».

Prosjektet ble startet av Østfold fylkeskommune i 2017, og er i dag tatt videre gjennom den nyetablerte fylkeskommunen Viken.

– Det er Østfold fylkeskommune som har kjøpt en lastebil, som de låner ut gratis til de entreprenørene som ønsker det. Vi har fått låne den i to uker før jul, for å teste maskinen, sier områdesjef i NCC, Svein Nilsplass i en melding.

Den fossilfrie lastebilen er en Scania G410 som har krokløft som går på komprimert biogass.

Den har en nyttelast på cirka 13.000 kilo.

Mindre støy - færre hestekrefter

Anders Nordhagen er en av de som har fått prøve lastebilen i løpet av de to testukene.

Han jobber for øyeblikket på prosjektet i Nordlieveien. Det er et VA-prosjekt for Oslo kommune.

– Det er klart jeg har vært spent på hvordan denne bilen fungerer når vi laster den opp mot egen grense. Denne bilen har 410 hestekrefter, og det er litt under de vi er vant med. Det som er veldig behagelig med denne bilen er lydnivået, det er stille og rolig i hytta. Og når forskjellen ligger i utslipp, er det jo klart at dette er en klar forbedring fra tunge dieselmotorer, sier Nordhagen.

Biogass-lastebilen har en nyttelast på cirka 13.000 kilo. Foto: NCC

Vurderer andre alternativer enn vanlig dieselmotor

Flere entreprenører har fått teste ut denne biogass-lastebilen. Foto: Martin Norderhaug/viken.no

Ifølge Svein Nilsplass har hans organisasjon i NCC intensjon om å bytte ut minst en av lastebilene, og de vurderer andre alternativer enn vanlig dieselmotorer.

– I disse dager handler det om å henge med, enten er man med, hvis ikke er man ikke det. Vi i NCC er nødt til å ta grep for å få ned utslippene våre. Vi jobber med dette hver dag, og jeg er stolt av å jobbe i en bedrift som tar dette såpass på alvor, sier Svein Nilsplass.

Låner ut maskiner gratis

Ifølge Viken fylkeskommune sine nettsider dekker prosjektområdet til «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» alle kommuner i Viken fylkeskommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune og Oslo kommune.

I tillegg samarbeider prosjektet med entreprenører og bedrifter i prosjektområdet.

– Prosjektet kjøper og leier inn aktuelle maskiner og låner deretter disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode. På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende, skriver Viken fylkeskommune på sine nettsider.