HMSK-sjef i AF-Gruppen, Olaf Lingjærde, holdt et godt innlegg om hvordan bransjen kan bedre sikkerheten og redusere helserisikoen. Foto: Tone Nakstad.

Deltakerrekord for NFFs sprengningskurs

Denne uken arrangerte Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) sitt årlige sprengningskurs for 30. gang.

Fagsamlingen, som tidligere ble arrangert på Storefjell og som gikk under navnet Storefjellkonferansen, har de siste årene blitt flyttet til ulike steder i landet og har også byttet til navn «Sprengningsarbeider». I fjor ble det tradisjonsrike sprengningskurset arrangert i Bodø, mens i år var et rekordantall på 139 ivrige bergsprengere samlet på Gardermoen, melder generalsekretær Tone Nakstad i NFF.

Leder av bergsprengerkomiteen i NFF, Olaf Rømcke i Orica, innledet konferansen, som hadde et omfattende program over to dager. Det startet med at Siri Hagehaugen i Direktoratet for sikkerhets og Beredskap (DSB), redegjorde for den nye eksplosjonsforskriften som trådde i kraft i sommer. Strengere krav til virksomhetene, krav om minst en fulltidsansatt bergsprengningsleder, strengere kontroll med at eksplosiver følger den lovlige håndteringskjeden og krav om lokal lageransvarlig er noen av endringene som ble gjennomgått. Deretter roste Per Isdahl, også fra DSB, forsamlingen for å ha blitt flinkere til å melde inn uønskede hendelser. Isdahl gikk også gjennom en del av de siste hendelsene ved håndtering av eksplosiver, informerer Nakstad.

Kurset var også innom opplæringen for bergsprengere, oppstartsmøtet til Statens vegvesen, egen app for planlegging og oppfølging av sprengningsplaner.

– I det hele tatt dekker programmet disse to dagene mye teknisk fagkunnskap, og også hvordan bergsprengere best skal ivareta helse, miljø og sikkerhet. Hvis jeg skal trekke fram ytterligere to foredrag så må det bli Merete Landsgård fra Statens vegvesen, som holdt et glødende foredrag om miljøambisjonene i Rogfast-prosjektet, og HMSK-sjef i AF-Gruppen, Olaf Lingjærde. Sistnevnte formidlet hvordan vi kan bedre sikkerheten og redusere helserisikoen med stor entusiasme. Dette temaet har tradisjonelt sett ikke vakt den store begeistringen, men Lingjærde mottok rungende applaus etter innlegget sitt. La oss håpe at det resulterer i sikrere og mindre helseskadelig bransje framover, skriver Tone Nakstad.

– For dere som holder på med bergsprengning, og ikke har fått med dere denne samlingen, så er det bare å følge med så dere kan bli med neste år. Dette er en utmerket samling for faglig påfyll og bra nettverksbygging blant likesinnede, avslutter NFFs generalsekretær.

Neste års Sprengningsarbeider-kurs går av stabelen i Kristiansand.