Illustrasjonsfoto: Søren Gammelmark.
Illustrasjonsfoto: Søren Gammelmark.

Cowi prosjekterer havvindprosjekt for Equinor

Cowi har inngått kontrakt med Equinor for havvindprosjektet Empire Wind. Prosjektet blir et av de største av sitt slag innen offshore vind i Nord-Amerika.

Cowi har blitt tildelt sitt største oppdrag for rådgivning innen offshore vind i USA til dags dato. Rådgivningsselskapet har blitt engasjert av Empire Offshore Wind – et joint venture mellom Equinor og bp.

Cowi skal levere komplett design av fundamenter til vindturbinene for Empire Wind 1 og 2. Vindturbinene skal installeres utenfor kysten av Long Island, New York, opplyser Cowi i en pressemelding.

Viktig for New Yorks satsing på fornybar energi

Forventet produksjon av fornybar kraft i prosjektet er beregnet til mer enn 2 GW. Utviklingen av Empire Wind baseres på 15 MW vindturbiner og vil spille en betydelig rolle i staten New Yorks målsetning om å nå 70 prosent fornybar energi innen 2030, skriver Cowi.

Ifølge rådgiveren vil de engasjere mer enn 100 eksperter til å arbeide med alle aspekter ved design av vindturbinenes fundamenter, fra grensesnitt mot turbintårn til forankring i sjøbunn, inkludert stål, geoteknisk og elektrisk design samt støtte til fabrikasjon, transport og installasjon.

John Michael Hansen i Vestas (t.v), Knut Nordheim i Equinor, og Thomas Löhning i Cowi.
John Michael Hansen i Vestas (t.v), Knut Nordheim i Equinor, og Thomas Löhning i Cowi.Foto: Cowi.

138 fundamenter

Utviklingen av vindprosjektet dekker et areal på 323 kvadratkilometer og spenner over vanndyp fra 20 til 40 meter. Designprosjektet for Empire Wind omfatter detaljprosjektering av 138 fundamenter med en diameter på cirka ni meter og en høyde på cirka 100 meter, opplyser Cowi.

– Vi er stolte av å få støtte Equinor og bp med å utvikle et av USAs største havvindprosjekter. Denne utviklingen er svært spennende, fordi prosjektet er komplekst og vil være en spydspiss i utviklingen av en ny industri i landet. Denne industrien vil hjelpe New York med å nå sine ambisiøse mål for bruk av fornybar energi. Offshore vind er i sterk fremvekst i USA og vi ser et stort potensial for våre ingeniører til å utvikle innovative løsninger for våre kunder i tiden fremover, sier Jan Erik Børja Berg, VP Offshore Wind & Renewables i Cowi.

Flere havvindprosjekter i USA

Empire Wind blir et nytt tilskudd til Cowis portefølje av prosjekter innen offshore vind i USA. Selskapet har tidligere blant annet vunnet en syvårs kontrakt for Vineyard Wind i Massachusetts.

Selskapet har også sikret seg en rekke andre prosjekter langs øst- og vestkysten av USA innen havner, site-vurderinger, geotekniske analyser, offshore substasjoner og fundamentdesign for vindturbiner, står det i pressemeldingen.