- NCC i Norge utvikler seg bra, selv om det fortsatt er mye å gjøre. Det går i riktig retning, sier Tomas Carlsson, konsernsjef i NCC AB.

Carlsson fornøyd med NCC-utviklingen i Norge

Konsernsjef Tomas Carlsson i NCC AB sier han er fornøyd med utviklingen i den norske delen av virksomheten.

NCC rapporterer ikke egne tall for Norge, men nettoomsetningen i den norske virksomheten fra januar til og med september skal ligge på cirka 13 prosent av nettoomsetningen til konsernet. Dette vil si nær 5,1 milliarder svenske kroner. Konsernet hadde en nettoomsetning på 39.017 millioner svenske kroner i perioden.

- Går i riktig retning

- NCC i Norge utvikler seg bra, selv om det fortsatt er mye å gjøre. Det går i riktig retning, sier Carlsson.

Han peker på at det nå er mindre konflikter innen anleggsvirksomheten, som utvikler seg bra.

- Innen asfalt er det et noe mer utfordrende marked, som jeg skjønner i hovedsak skyldes fylkesveireformen i Norge, sier Carlsson i en kommentar til Byggeindustrien. Han er fornøyd med å ha fått Henrik Bager inn til å lede den norske asfaltvirksomheten, og har store forhåpninger til det videre arbeidet innen dette feltet.

Det blir frem mot årsskiftet gjort en del organisatoriske endringer innen asfaltvirksomheten i Sverige. Dette vil i hovedsak påvirke den svenske asfaltvirksomheten, men man vil se effekter av dette også i Norge.

NCC la torsdag kveld sine tall for tredje kvartal, og Carlsson sier seg bra fornøyd med tallene.

I tredje kvartal endte ordreinngangen på 9.026 millioner svenske kroner (12.769 på samme tid i 2019.) Nettoomsetningen ble på 12.820 millioner svenske kroner (13.951).

Driftsresultatet endte på 567 millioner svenske kroner (568), som gir en margin på 4,4 prosent. Resultat etter skatt ble på 488 millioner (459). For året så langt er ordreinngangen samlet på 37.215 millioner svenske kroner (44.340), nettoomsetningen er på 39.017 millioner (39.995), driftsresultatet er på 981 millioner (626), som gir en margin på 2,5 prosent og resultatet etter skatt er så langt i år på 839 millioner (467).

Ser nøye på prosjektene
- Jeg er rimelig fornøyd med resultatet. Det er en god cashflow i kvartalet og bra kvalitet på ordreinngangen. Det er ingen dramatikk i at ordreinngangen går noe ned. Det skyldes flere sammenfallende forhold. Vi har blant annet vært mer selektive i anbudsgivningen, fremfor alt innen infrastruktur, og da spesielt i Norge. Det norske anleggsmarkedet er attraktivt, men vi ser nøye på prosjektene når vi skal regne anbud. Vi ser på både risikoprofil, riktig prisnivå og om vi har rett organisasjon til å ta på oss disse jobbene. Vi ser at det kommer flere konkurranser fremover som vi vil se på, sier han.

Han peker også på at de innen infrastruktur er involvert i flere store prosjekter i tidligfase-prosesser.

- Dette ser vi blant annet ved prosjektet i Granåsen i Trondheim, der vi er innstilt til jobben, men hvor vi sammen med kunden arbeider med optimalisere prosjektet, utdyper han.

Carlsson foreller at de har bra med prosjekter innen infrastruktur, men at de over tid trenger mer i ordrebøkene.

Han har tidligere vært kritisk til det høye konfliktnivået som har vært i det norske anleggsmarkedet. Han forteller at de har merket seg Riksrevisjonens rapport som ble lagt frem denne uken, hvor man blant annet så på konfliktnivået innen veibyggingen i nyere tid. Her kom det blant annet frem at mange av konfliktene i anleggsbransjen skyldes svakheter i Statens vegvesens kontraktstrategi og kontraktsoppfølging.

- Jeg har sett på rapporten, og uten å ha studert alt innhold inngående, kan jeg si at jeg holder med Riksrevisjonens konklusjoner, sier han.

Han sier videre at det går riktig vei innen Building i Norge.

- Roger (Nygård red. anmerk.) har nå vært i stillingen en stund, og jeg er veldig godt fornøyd med arbeidet han gjør i Norge. Vi må også ha respekt for at det tar tid å endre virksomheten, sier Carlsson.