Campus Ringerike Studentboliger

Veidekke Entreprenør har bygget et lekkert boligkompleks for studenter på Hønefoss.

Campus Ringerike Studentboliger

Sted: Hønefoss

Prosjekttype: Studentboliger og høyskolerettet næringsareal

Bruttoareal: 8780 kvadratmeter inkludert, parkering, høyskolerettet næringsareal og tekniske rom

Byggherre: Studentsamskipnaden Sørøst-Norge

Byggherreombud: Olaussen Rådgivende Ingeniørkontor

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks. mva: 108 millioner kroner

Arkitekt: Code Arkitekter

Rådgivere: RIB: Høyer Finseth l RIBR: Brann- og Sikkerhetsrådgivning l RIG: Golder Associates l RIV: Nor-klima T. Svendsen og EM-teknikk l RIRør fjernvarme og utomhus: COWI l RIByFy: Rambøll l RIAku: Brekke & Strand Akustikk l RIE: Forenede Montører Kongsberg l RIEnergi: Itech

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Forenede Montører Kongsberg l Ventilasjon: Nor-Klima T. Svendsen l Rørlegger: Varme og Sanitær l Grunnentreprenør: Isachsen Anlegg l Heis: Kone l Prefab betong: Spenncon l Gulvpuss: Gauksås Gulvstøp l Solskjerming: Nerligruppen l Gulvbelegg: ATG l Taktekkingog membran: Taktekkermester Bjørn Schramm l Maler: Malermester Buer l Innvendig stål og gips: Valdres Entreprenørselskap l Branntetting: Firesafe l Himlingsarbeider: Modulvegger Oslo l Porter: Monterings-service NorPort l Gulvsparkel/trinnlyd: Gulvsparkling l Kjerneboring: Mimax Asfalt & Betong l Stillas: Ramirent l Aluvinduer og dører: Umbra Produkter l Massivtre: WoodCon l Betong: Holtet Pukk & Betong l Garderobeløsning: Ringerike Kretsfengsel l Vinduer: Nordan l Dører: Swedoor l Byggevarer: Optimera l Isolasjon: Brødr. Sunde l Malmfurukledning: Hasås l Badekabiner: Norac l Stål: Norsk Stål l Avfallssystemer: Strømberg Plast

 Til studiestart i høst sto 150 nye hybler klare for 154 studenter i de to byggene Luna og Terra. De to byggene, som til sammen er på rundt 4.600 kvadratmeter, har henholdsvis fire og fem etasjer. Fire av hyblene er såkalte parleiligheter. I hver blokk er det et fellesareal, og hver etasje har også et kollektivt kjøkken.

– Det er Veidekke Entreprenør, distrikt Buskerud som har hatt totalentreprisen. Vi begynte byggearbeidet med graving på plassen i juli 2015, og leverte studentboligene til byggherren Studentsamskipnaden Sørøst-Norge i august i år. Prosjektet er utviklet i en samspillsmodell mellom Veidekke, Studentsamskipnaden og samarbeidspartnerne våre, sier prosjektutvikler Martin Schinnes til Byggeindustrien.

Grønn by-campus

Veidekke ble forespurt av Studentsamskipnaden om å utvikle et prosjekt med nye studentboliger på Campus Ringerike. Områderegulereringen var igangsatt med tanke på en grønn, bærekraftig by-campus med høy attraktivitet. Samarbeidet ble innledet i mars 2015.

– En tydelig miljøambisjon og utfordrende fremdriftsplan var utslagsgivende for at Veidekke designet et massivtrebygg med passivhusstandard. Bygget har høy grad av prefabrikasjon og et rasjonelt byggesystem som er svært godt tilrettelagt for å oppnå passivhusstandard, sier Schinnes.

– Er stolte

Foruten lave energiutgifter og godt inneklima, bidrar trebygget til et redusert CO2-avtrykk for de nye studentboligene.

– Vi er stolte av samarbeidet med Samskipnaden og av at Veidekkes erfaring og kompetanse om miljøbygg har ført til nok et bærekraftig byggeprosjekt, samt reduksjon av klimagassutslipp, sier Schinnes.

Terra-bygget har 70 boenheter fordelt på de fem etasjene. Her har 14 av hyblene eget bad rundt et stort felleskjøkken med egen stue. I bygget med navnet Luna er det 80 boenheter fordelt på parleiligheter, ettroms leiligheter og hybler med eget bad. Hyblene med eget bad er tilknyttet et felleskjøkken hvor syv hybler deler kjøkken og egen stue.

Uteområde med grillplass

Boligene har fri internettilkobling med mulighet for streaming av TV-signaler som en gratis tilleggstjeneste. For øvrig har boligene tilgang til egen bod, felles sykkelbod og et fellesvaskeri. I front av boligene er det etablert et flott uteområde med grillplass som fritt kan benyttes av alle beboerne.

– I U1 er det 500 kvadratmeter med høyskolerettet næringsareal. Her skal administrasjonen ha lokaler under ombyggingen av skolen. Her er det dessuten 320 kvadratmeter garasje, samt 1.300 kvadratmeter med boder, vaskeri, tekniske rom og lokaler for vaktmester. I U2 er det 2.097 kvadratmeter BTA med garasjearealer, sier Schinnes.

– Greie grunnforhold

Det er ikke gratis parkering knyttet til bygget, men åtte parkeringsplasser kan leies ut til studenter i parkeringskjelleren under bygget, som totalt har 96 p-plasser.

– Det har vært greie grunnforhold å bygge i. Vi gravde ut 22.000 kubikkmeter med leire i fellesferien i fjor. Byggene er fundamentert på helstøpt plate, sier prosjektutvikleren.

Han legger til at gulvene er en kombinasjon av hulldekker og plasstøpt dekke.

– Veggene i U1 og U2 er betong, hulldekker og plasstøpte dekker. Både yttervegger, delevegger og etasjeskillerne er heltreelementer. Også innvendige tak er i heltre. Utvendig er byggene kledd med ubehandlet malmfuru. Det er for øvrig gjennomgående heis i byggene fra U1 og U2.

God kvalitet

Prosjektet bærer preg av god kvalitet i alle ledd, og til en relativt lav pris, ifølge Schinnes.

– Dette er et bærekraftig prosjekt som har vært mulig å gjennomføre på grunn av et tett samarbeid med kompetente samarbeidspartnere i en tidlig fase i prosjektet. Hyblene har en gjennomsnittspris på 690.000 kroner inklusiv moms, sier Veidekkes prosjektutvikler.

Han vektlegger spesielt det gode samarbeidet de har hatt med Ringerike kommune.

– De la forutsigbare føringer som gjorde at vi kunne holde en målrettet fremdrift. Hele prosjektet har tatt totalt 16 måneder fra det første møtet med Studentsamskipnaden Sørøst-Norge, via kommunale myndigheter til ferdig overlevering, sier Schinnes.

Veidekke Entreprenør hadde i utgangspunktet en kontrakt som også omfattet etablering av utendørsarealer i et begrenset område rundt byggene. Men i løpet av byggetiden har selskapet stått for beplantning, store plenområder og fortau (gangbaneheller) gjennom underentreprenøren Isachsen Anlegg AS, som også har oppgradert VA for kommunen.

– Enkle fasader og volum

Det er arkitektfirmaet Code Architecture som har tegnet studentboligene, og ifølge sivilarkitekt Elena G. Sanz har det vært en utfordrende oppgave.

– Vi tenkte å tegne enkle bygninger, og vi tok som utgangspunkt å lage skape enkle fasader med enkelt volum. Dette ga oss mulighet til å gjøre alle boenhetene like attraktive, sier Sanz til Byggeindustrien.

Resultatet har blitt hyggelige og romslige fellesarealer, samt muligheter for at beboerne kan gi hver enkelt leilighet et særpreg.

– Med tanke på hvor mange som skal bo der, var dette en utfordring i seg selv. Derfor var det innvendige fargevalget i boenhetene en sentral del av arbeidet vårt. Hver eneste boenhet har fått sin egen karakter etter beboernes smak, sier Sanz.

Hun forteller ellers at det er blitt brukt ulike farger i de to byggene.

– Dette har vært viktig for å skape identitet, spesielt i fellesarealene. Fordi det er enkle fasader utvendig, ville vi skape en fargerik atmosfære innvendig. Synlig bruk av massivtre var også viktig for å få til et lunt og varmt preg i fellesområdene, sier Sanz.

Først med passivhusstandard

Administrerende direktør Hans Erik Stormoen i Studentsamskipnaden Sørøst Norge forteller at det er første gang at samskipnaden bygger studentboliger med passivhusstandard, som gjør at energibruken reduseres.

– Det er veldig tykke treplater, og de bærer faktisk konstruksjonen. Denne byggemåten gjør at det gikk fort å reise byggene. Selve byggingen startet ikke før første desember i fjor, sier Stormoen til Byggeindustrien.

Ifølge leder for Student-demokratiet ved Campus Ringerike, Ali Amini, har byggetiden vært en utfordring for studentene, fordi de mistet parkeringsplassene der husene nå er bygd.

– Det har vært utfordrende for dem som er avhengig av å kjøre, og noen har blitt forsinket til forelesninger eller mistet forelesninger. Samtidig har nok folk skjønt at de har måttet prioritere annerledes og komme litt tidligere. Det er veldig bra at vi fikk reservert den kommunale parkeringsplassen ved hovedveien for studentene. Ledelsen har orientert oss om prosessen og fremdriften, og vært åpne, og det har vi satt stor pris på, sier Amini til Høgskolen i Sørøst-Norges hjemmeside.

Prosjektutvikler Martin Schinnes påpeker at Veidekke har tatt hensyn til at byggearbeidet har foregått vegg i vegg med Høgskolen på Ringerike.

– Jeg ønsker å rose skoleledelsen for godt samarbeid i hele byggeperioden, sier Schinnes.


Flere prosjekter