Daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet er glad for at byggenæringen tar initiativ til en samlet pakke overfor myndighetene. Arkivfoto.

Byggmesterforbundet: - Veldig viktig at vi ikke mister lærlingene

Daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet er glad for at byggenæringen tar initiativ til en samlet pakke overfor myndighetene.

Opplæringskontoret knyttet til Byggmesterforbundet har halvparten av lærlingene innen tømmer.

Frank Ivar Andersen sier at det er viktig at medlemsbedriftene ikke havner i en situasjon der de ikke tør ta inn lærlinger.

– Da sliter vi i mange år. Heldigvis skal en samlet pakke for BA-næringen ferdigstilles i løpet av helgen og overleveres senest mandag og behandles av regjeringen i neste uke, sier Andersen.

Han sier at etter at korona og oljekrisen er over kan det være mindre vilje og evne til å investere i bygg og anlegg. Derfor er tiltakspakken viktig.

– Utfordringen er hvordan vi kan finne tiltak som skaper aktivitet og har positiv effekt. Byggenæringen er en del av løsningen. Det handler om å gjøre prosjekter som raskt kan settes i gang tilgjengelige. Det er nødvendig vedlikehold og andre aktiviteter vi vet burde vært gjort, både for kommuner, fylker og statlige etater. Vi skal formulere eksempler på hva som kan gjøres. Det kan være, som tekking av tak, innvendig og utvendig maling, skifte kledning, oppgradering av utomhusområder og oppgradering av tekniske anlegg, sier Andersen.

Han sier at energieffektivisering er en viktig bit i dette, særlig på boligsiden.

– Det er cirka 500.000 boliger her i landet som bør energieffektivires. De ble bygget fra 1945 og frem til 80-tallet, sier Andersen.

Han er glad for det som er kommet på plass.

– Håndverkere kan ikke utføre arbeidet sitt på hjemmekontor. Det er ikke heldig at enkelte ordførere sperret kommunegrensene uten at det var medisinsk belegg for det. Hvis vi klarer å svare på en god måte tror jeg vi kan få til gode løsninger, sier Andersen.