Daglig leder Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen. Foto: Jan-Gunnar Fjeldstad

Byggmesterforbundet kritisk til regjeringens seriøsitetstiltak

– Vil i verste fall bli en frihavn for kriminelle, sier daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet om kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners arbeid mot svart arbeid.

Det skriver Aftenposten i sin papirutgave fredag.

Fra 1. januar 2016 innføres krav til seriøsitet for foretak som søker om sentral godkjenning. I regjeringens forslag til ny sentral godkjenning skal man i tillegg til faglig godkjenning også føre register med at firmaene betaler moms og skatt, samt vise om firmaet er skyldig moms eller skatt.

– Det er mange useriøse aktører i byggebransjen. Det er et samfunnsproblem. Nå gjør vi det enklere å være seriøs, og vanskeligere å være useriøs, sier Sanner.

Byggmesterforbundet-leder Frank Ivar Andersen mener på sin side at et slikt register ikke gjør noe for å stoppe kriminaliteten i bransjen, og sier til Aftenposten at regjeringen ikke gjør det vanskeligere for aktører som vil bryte loven i byggebransjen.

Utvidet sentral godkjenning er ikke nok, mener Andersen.

– Sanners tiltak er å kaste blår i øynene på folk, og det vitner om handlingslammelse, sier Andersen til avisen.

Byggebransjen la i fjor frem sin rapport «Enkelt å være seriøs», hvor de skisserer forslag til seriøsitetsdrivende tiltak i næringen. Andersen var også med på arbeidet med å utforme rapporten.

– Poenget var at man ikke bare kunne plukke med seg enkeltforslag, sier han.