Fremtind har i første omgang satt mål om å gjenbruke 25 prosent av alle materialer som kan brukes på nytt. Foto: Fremtind
Fremtind har i første omgang satt mål om å gjenbruke 25 prosent av alle materialer som kan brukes på nytt. Foto: Fremtind

Byggestartup og forsikringsselskap går sammen for gjenbruk av byggevarer

Startup-selskapet Loopfront og forsikringsselskapet Fremtind utvikler en pilot for å øke gjenbruken av brukte byggematerialer.

Det skriver Fremtind i en pressemelding fredag. Selskapet, som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, har aldri jobbet med gjenbruk av byggevarer før.

– Vi registrerer mange boligskader som krever gjenoppbygging, og kaster hundrevis av tonn med byggematerialer i forbindelse med skadeoppgjør hvert år. Som innkjøper av entreprenør- og håndverkstjenester har vi mulighet til å øke gjenbruken av brukte byggematerialer, sier Benjamin Raugland, leder for eiendomsprodukter i Fremtind.

Fremtind har i første omgang satt mål om å gjenbruke 25 prosent av alle materialer som kan brukes på nytt. De skriver i pressemeldingen at de håper samarbeidet med Loopfront vil gi bedre svar på hvor mye som faktisk kan gjenbrukes.

Michael Curtis i Loopfront (til venstre) og Benjamin Raugland i Fremtind signerer avtalen. Foto: Fremtind

Michael Curtis i Loopfront (til venstre) og Benjamin Raugland i Fremtind signerer avtalen. Foto: Fremtind

– Vi må endre dagens praksis hvor nesten alt av brukte byggematerialer havner i søppelcontaineren. I stedet for å kaste og kjøpe nytt, må vi gjenbruke mer. Da sparer vi både klimautslipp og penger, sier daglig leder i Loopfront, Michael Anthony Curtis.

Loopfront tilbyr en teknologiplattform for gjenbruk av materialer.

Fremtind får, ifølge pressemeldingen, innmeldt nær 36.000 skadesaker på boliger og bygg hvert år. I snitt vil over 7.000 av disse ende med at boliger må repareres eller bygges opp på nytt. Materialkostnader står for nær 35 prosent av skadeoppgjøret på boliger og bygninger, heter det i pressemeldingen.

I 2023 skal Fremtind reforhandle avtalene de har med sine 16 leverandører innenfor tømrerfaget, entreprenør og skadesanering.

– Vi skjerper miljøkravene og skal følge opp leverandørene enda tettere. Vi vil stille krav til gjenbruk av materialer. Vi skal også jobbe for å reparere flere konkrete bygningsprodukter, som for eksempel laminat og parkett, sier Raugland.