Fra bygging av ny produksjonshall på steinbruddet i Klåstad. Foto: Arve Kern

Fra bygging av ny produksjonshall på steinbruddet i Klåstad. Foto: Arve Kern

Bygger ny hall til økt produksjon av larvikitt

En ny produksjonshall reiser seg i steinbruddet i som produserer blokkstein til store deler av Norge.

I fjor ble det satt opp en lydisolerende hall spesialtilpasset wiresaging av stein til Larvikittblokka og Klåstad steinbrudd i Larvik. Nå er nok en rubbhall under oppføring, med en gulvflate på 1770 kvadratmeter og over 10 meter fri høyde under taket.

– Vi ønsker hallen stor og romslig, slik at vi får alt arbeid vi skal gjøre på best mulig måte, sier daglig leder i Larvikittblokka, Jan Henrik Hansen i en pressemelding.

Øyvind Kristiansen i Rubhall har jobbet med prosjektet en stund og er fornøyd med hvordan planleggingen har gått.

– Hallen har så mange funksjonelle løsninger – blant annet får den et integrert vannoppsamling- og rennesystem i gulvet. Den er spesialtilpasset til produksjonen som skal foregå, med blant annet ti porter og fire dører. I taket er det satt opp en 40 tonns traverskran, sier han.

Larvikkittblokka økte sin produksjonskapasitet høsten 2021 da de startet med wiresaging av stein. I den forbindelse trengte de en produksjonshall som var både lydisolerende og temperaturregulerende. Etter å ha bygget en hall, fikk de behov for å utvide med nok en produksjonshall.

Foto: Arve Kern
Foto: Arve Kern

– Vi har investert i nye maskiner og utstyr til produksjon av Larvikittblokka, deriblant en ny stein-knekke som kan knekke blokker fra 20 cm byggehøyde opp til 50 cm, opplyser Jan Erik Hansen.

Larvikitt er tidligere kåret til Norges nasjonlbergart. Larvikittblokka kan benyttes til mye, og brukes ofte til sjøprosjekter som molo, brygge, kaifront og kaianlegg. På land er blokkene ofte brukt som støttemur ved prosjekter innen vei, bane og i parkanlegg. Steinblokkene kan også brukes til flomsikring og terrorsikring.

I Larvik har Larvikittblokka produksjon i de to steinbruddene Klåstad og Tvedalen.