Carl Otto Løvenskiold og Gunnar Glavin Nybø delte ut prisen til Olav Thon på "Det Norske Byggemøtet" onsdag ettermiddag.

Byggenæringens Ærespris til Olav Thon

Styreleder Carl Otto Løvenskiold i Bygg Reis Deg kunne onsdag ettermiddag dele ut Byggenæringens Ærespris 2018 til Olav Thon.

- Æresprisen går til en person som har gjort mye for Oslo, men som også har vært med på å skape næringsvekst rundt omkring i hele landet, uttalte Løvenskiold i forbindelse med utdelingen.

 - Dette var en overraskende pris, men den er meget høyt verdsatt, sa Olav Thon i forbindelse med utdelingen.

Han startet sin byggvirksomhet når han var 14 år.

- Da bygget jeg vei i forbindelse med Hol-anlegget. Jeg bygde en kilometer vei for Oslo Lysverket – og det er nå over 80 år siden, sier Thon.

Han forteller årene etterpå har vært en utrolig hyggelig reise.

. Jeg kan glede alle her i salen med at å bygge vil alltid bringe verden videre. Det er et stort behov og en stor oppgave vi byggefolk har fått, sier Thon.

Han mener at det selvsagt kan være dumt at mangegode ideer blir hengt opp i byråkratiet slik at det tar for lang tid.

- Men når man først kommer i gang er det mye som kan gjøres, sier prisvinneren. 

Prisen besto av en statue av Per Ung, som Thon påpeker skal få en hedersplass på kontoret.

I juryens uttalelse heter det blant annet:
«Thon har gjennom pågangsmot, innovasjon og en teft for business bygd opp et stort firma med over 500 eiendommer og rundt 8.000 ansatte. Eiendommene har svært ofte en sentral beliggenhet som for eksempel Bjørvika i Oslo, men mange av bygningene ligger også utenfor allfarvei på steder som Svalbard, Kautokeino, Svolvær, Alta og Brussel. Virksomheten omfatter blant annet: studentboliger, leiligheter, hytter, lagerbygninger, næringseiendom, kontorfellesskap, hoteller, leiligheter, butikklokaler og kjøpesentre. Gründeren har vært opptatt av å erverve, utvikle og eie og har forvandlet lokaler ingen hadde tro på til å skape millioninntekter og arbeidsplasser for tusenvis av mennesker.»

Thon begynte karrieren på bar bakke og har bygd opp milliardkonsernet eiendom for eiendom. 

«På tross av suksess og milliardinntekter så er han en måteholden person som verdsetter naturopplevelser, frisk fjelluft og enkel overnatting på DNT-hytter. Han er en stor inspirasjon for sine medarbeidere og eiendomsbransjen, gir millioner til forskning og har jobbet utrolige 28 år etter pensjonsalder. Hver dag er han på kontoret i Oslo sentrum på jakt etter nye eiendomsprosjekter og nye utviklingsplaner», heter det i uttalelsen fra juryen.