– Aldri før har vi opplevd et så stort behov for kvalifisert arbeidskraft i byggenæringen, og vi er svært bekymret over at mangel på fagfolk vil bremser prosjekter og driver kostandene opp. Nå taper bedriftene kunder og markedsandeler, sier BNL-sjef Nina Solli. Foto: Svanhild Blakstad

– Aldri før har vi opplevd et så stort behov for kvalifisert arbeidskraft i byggenæringen, og vi er svært bekymret over at mangel på fagfolk vil bremser prosjekter og driver kostandene opp. Nå taper bedriftene kunder og markedsandeler, sier BNL-sjef Nina Solli. Foto: Svanhild Blakstad

– Byggenæringen taper stort på kompetansemangel

70 prosent av BNL-bedriftene oppgir at de i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov. Det viser NHOs siste kompetansebarometer, der 542 bedrifter har svart.

– Rapporten anslår at det er over 5.800 ledige jobber i over tusen medlemsbedrifter. Det er rekord, og viser hvor krevende det er å få rekruttert nyansatte, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Nina Solli, i en pressemelding.

– Aldri før har vi opplevd et så stort behov for kvalifisert arbeidskraft i byggenæringen, og vi er svært bekymret over at mangel på fagfolk vil bremser prosjekter og driver kostandene opp. Nå taper bedriftene kunder og markedsandeler, legger Solli til.

Hun kommer derfor med en krystallklar beskjed til ungdommen og politikerne.

– Velger du yrkesfaglig utdanning og byggenæringen får du lærlingplass og en sikker og spennende jobb. Til politikerne vil jeg si at nå må dere øke tilbudet innen håndverksfagene, ingeniør og tekniske fag over hele landet, sier hun.

46 prosent av BNLs medlemsbedrifter sier at de i stor eller noen grad har tapt kunder eller markedsandeler som følge av et udekka kompetansebehov. Over 50 prosent har skrinlagt eller utsatt utvidelser av virksomheten, og rundt 25 prosent har redusert virksomheten som følge av et udekket kompetansebehov i 2021.

– Dette er en utvikling vi ikke kan la fortsette. Det vil gi lavere aktivitet, høyere priser og tap av arbeidsplasser. Utdanningssystemet på rigges om slik at vi får tilgang på den kompetansen som næringslivet etterspør og har behov for. Aldri har vi utdannet flere i Norge enn vi gjør nå, men likevel mangler vi den kompetansen som næringslivet trenger. Det er altså et stort misforhold mellom tilbud og etterspørsel i kompetanse, og det er på tide at utdanningstilbudet i Norge nå blir dimensjonert ut fra kompetansebehovet. Konsekvensen av den manglende kompetansetilgangen ser vi er lavere aktivitet og utvikling, sier Solli, og legger til at dette også vil få konsekvenser for satsingen inn mot det grønne skiftet.

– Vi er selvsagt også bekymret for at kompetansemangelen skal få konsekvenser for den grønne omstillingen. Skal vi kunne bidra i klimakampen og samtidig øke verdiskapingen, må vi ha en faglært kompetanse og god kompetanseutvikling. Et udekket kompetansebehov kan også her få alvorlige konsekvenser for bedriftene, utdyper hun.

NHO og BNL mener at det haster med å få i gang en markant opptrapping innen yrkesfag og fagskole, og at det kommer langt tydeligere fram både blant sentrale myndigheter, lokale- og regionale politikere; og ikke minst blant rådgiverne på skolene, at ingen dører stenges om en velger yrkesfag.

– Det er viktig å få frem at det å velge yrkesfag og lærekontrakt, åpner mange dører inn til både videre utdanning og karrieremuligheter innen byggenæringen. Her er det mange spennende veier en kan ta, og disse veiene må bli langt mer kjente bland både ungdom og foreldre enn det som er tilfelle i dag, sier BNL-sjefen.