Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide forlater statsministerboligen i Inkognitogata etter budsjettforhandlingene mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Budsjettforhandlingene fortsetter – tross vansker

Det ble ingen løsning på budsjettforhandlingene mandag, men dialogen fortsetter – til tross for store vanskeligheter.

Det ble ikke satt noe tidspunkt for når forhandlingene fortsetter under møtet i statsministerboligen mandag kveld, men partene er enige om å holde dialogen gående.

– Det er krevende. Vi har jobbet over lang tid, det er en uoversiktlig situasjon, men ingen hadde forventet en løsning i kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut fra møtet mellom regjeringen om støttepartiene. Han legger ikke skjul på at han er skuffet over kveldens møte.

– Jeg har ikke gitt opp, men jeg hadde kanskje ønsket at det skulle komme nærmere en løsning, sier han.

Både han og Venstre-leder Trine Skei Grande peker igjen på regjeringens ultimatum, og hvor vanskelig det har gjort forhandlingene.

– Jeg tror regjeringen har fått mange ting å tenke på etter de tilbakemeldingene vi har gitt, og det er fortsatt ekstremt krevende, sier Venstre-lederen.

Hun svarer slik på spørsmålet om hun har mistet troen på en løsning:

– Jeg sier ikke hva jeg tror på, men jeg vet hva jeg kjemper for. Og det tror jeg regjeringen vet.

Fullt hus hos Erna

Grande hadde med seg sine to nestledere, finanspolitisk talsmann Terje Breivik og miljøpolitiker Ola Elvestuen, da hun kom til statsministerboligen litt før klokka 20 mandag kveld.

Finansminister Siv Jensen hadde med seg sin nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, samt finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

Fra Høyre møtte finanspolitiker Svein Flåtten og klimapolitiker Nikolai Astrup.

Selv om det er snart en uke siden partitoppene møttes hos statsministeren sist, har det vært mye kontakt på ulike nivå.

– Det har vært jobbet med konkrete forslag gjennom hele helgen, sier statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor til NTB.

Erna Solberg (H) avbrøt besøket sitt i Nord-Norge og Trøndelag og reiste tilbake til Oslo for å forsøke å løse striden om budsjettet.

Avklarer veien videre

Møtet mandag kveld ble regnet som avgjørende, i den forstand at det kunne avklare om det er grunnlag for å fullføre forhandlingene, eller om det viser seg umulig å finne en løsning på striden. Det er særlig regjeringspartienes ultimatum om økte avgifter på drivstoff, kombinert med lettelser for bilistene på andre områder, som har gjort situasjonen fastlåst.

Hareide har sagt han håper alle fire partiene blir enige. Men han gjentok før møtet at for KrF er det også andre saker som er viktige, og nevnte lærere og distriktspolitikk. Han bekreftet også at størrelsen på bistandsbudsjettet er et tema.

KrF kan redde regjeringen ved å likevel stemme sammen med Høyre og Frp når de ulike forslagene til budsjett skal stemmes over i Stortinget mandag 5. desember.

Men Hareide bekrefter at dersom hans parti skal inngå en egen avtale med regjeringen, uten å ha Venstre med på laget, må han forankre dette i partiets landsstyre.

5. desember holdes finansdebatten i Stortinget. Da blir rammene for de enkelte politikkområdene i statsbudsjettet for neste år lagt. Skulle de fire partiene bli enige om et budsjettforlik før denne datoen, vil dette legges fram for Stortinget som et eget forslag.

Blir det ingen enighet mellom alle fire, eller med KrF, kan finansdebatten ende med regjeringskrise.