MEF-sjef Julie Brodtkorb som lærling for Bertelsen & Garpestad. Foto: Privat

Brodtkorb er maskinlærling på E6-utbygging i sommer: - Kan ta med masse konkrete saker tilbake til MEF

Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb, bruker en ferieuke i sommer på å få sine 40 timer i praksis som maskinlærling hos Bertelsen & Garpestad på E6 Helgeland Nord-utbyggingen.

MEF-sjef Julie Brodtkorb kom ikke med spesielt mye anleggserfaring i kofferten da hun gikk fra 17 år som stabsjef for Erna Solberg, inkludert 3,5 år som statssekretær og stabssjef ved statsministerens kontor, til Maskinentreprenørenes Forbund i 2017. Siden den gang har hun fått satt seg inn i næringen, men i sommer går hun fysisk til verks for å bli enda bedre kjent med maskinentreprenørenes hverdag.

Brodtkorb har tatt kompetansebevis som maskinfører, og gjennomfører nå praksis som lærling på prosjektet E6 Kapskarmo – Brattåsen – Svenningelv, som Bertelsen & Garpestad gjør for Statens vegvesen på veiforbindelsen Helgeland Nord.

– Hvis du skal lede en virksomhet, må du kjenne den fra bunn til topp. Jeg hadde 220 reisedøgn i fjor, så jeg har besøkt mange MEF-bedrifter, men jeg ønsket meg mer dybdekunnskap om det medlemmene gjør også, sier Brodtkorb til Byggeindustrien på telefon fra anleggsplassen.

Denne onsdagen kjører hun gravemaskin, og jobber med å planere ut pukk til frostsikringen av den nye E6-strekningen.

Samler erfaringer

Lærlingeuken innebærer jobbing i både dumper, gravemaskin og hjullaster, og startet med kjøring av pukk med dumper mandag.

MEF-sjef Julie Brodtkorb som lærling for Bertelsen & Garpestad. Foto: Privat

– Jeg må innrømme at det var litt stressende i starten. Jeg er en del av et arbeidslag, og når jeg sliter med å få med meg rumpa på dumperen er det noen andre som står og venter på meg. Men folk var veldig flinke til å si ifra at alle har vært ferske en gang, sier den ferske maskinføreren.

Brodtkorb synes sommerjobbingen er en god bruk av en ferieuke.

– Ferie er jo å gjøre noe annet enn man vanligvis gjør, og for meg er dette virkelig noe annet. I tillegg er det veldig nyttig for meg, og jeg kan ta med meg masse konkrete saker tilbake til MEF. Dette er ikke noe man kan gjøre hver måned, men det er absolutt verd å gjøre det en gang i året for å ha føttene solid plantet i verneskoene, sier hun.

Brakkelivet

E6 Kapskarmo – Brattåsen – Svenningelv ble valgt spesifikt fordi Brodtkorb ønsket et prosjekt hvor hun også måtte bo på brakke.

– Da går anleggspraten døgnet rundt, og jeg får kjenne på brakkelivet. Det var veldig mye høyere standard her enn jeg forventet meg. Det er ille nok å sove sammen med én mann som snorker, og jeg så for meg ti stykker i køyeseng, så jeg hadde med meg en hel boks med sov-i-ro. Men her har jeg både eget rom og bad, i henhold til tariffbestemmelsene. Og det er veldig hyggelig å sitte rundt bålpanna etter middag og snakke. Her kan jeg komme med spørsmål som ville føltes som dumme i et møterom, og jeg kan fortelle om hva vi gjør i MEF, sier hun.

MEF-sjefen trives godt som lærling, men er skeptisk til om det venter et fagbrev i slutten av lærlingetiden.

– Jeg får i alle fall 40 timers praksis, men slik som det er i dag, føler jeg ikke akkurat at jeg er klar for å få en sensor hit, humrer hun.