En mann i 30-årene er antatt omkommet i forbindelse med en kraftig brann i to bygg hos en lakseoppdretter i Friarfjord i Finnmark. Foto: Kystvakten / NTB scanpix

Brann under kontroll i industribygg i Finnmark – en mann trolig omkommet

Brannen i to bygg hos en lakseoppdretter i Friarfjord i Finnmark er under kontroll. En mann i 30-årene er antatt omkommet i brannen.

– Vi har kontroll på brannen, som har avtatt noe. Vi driver nå med etterslukking, sier operasjonsleder Gunnar Øvergaard i Finnmark politidistrikt til NTB søndag ettermiddag.

Politiet fikk beskjed om brannen klokken 7.40 søndag morgen. Brannen startet i et industribygg som brant ut og ramlet sammen. Brannen spredte seg videre til en annen bygning hvor det etter hvert begynte å brenne kraftig.

– To bygninger er totalskadd. Dette var en eksplosjonsartet brann som utviklet seg veldig fort, sier Øvergaard.

Mann antatt omkommet

En mann i 30-årene er savnet i forbindelse med brannen. Han befant seg inne i industribygget da den brøt ut. Mannen har adresse i Trøndelag. Hans pårørende er varslet.

– Mannen er antatt omkommet, men det er ennå ikke bekreftet. Det er for tidlig å kunne gå inn og søke i bygningene. Dette arbeidet vil trolig ikke bli gjennomført i dag, sier operasjonslederen.

Det var fire personer på jobb på stedet da brannen startet søndag.

Til vanlig jobber det 54 personer ved anlegget.

Det er Laksefjord AS som eier anlegget. Dette selskapet er igjen eid av Lerøy Aurora AS, som igjen er heleid av Lerøy Seafood Group ASA.

– Krevende arbeidsforhold

Industriområdet ligger avsides til og det tok derfor noe tid før nødetatene kom fram. Politiet meldte søndag ettermiddag at det var krevende arbeidsforhold på stedet.

Et mannskap på 55 personer bistår i slukkingsarbeidet.

– Vi har problemer med vanntilførselen fordi det er langgrunt på stedet. Det er også utfordrende med kommunikasjon fordi det bare er én teleoperatør som er aktiv i området, opplyste operasjonsleder Svein-Erik Jacobsen i Finnmark politidistrikt.

Det var lenge sprednings- og eksplosjonsfare på stedet. Politiet arbeidet med å få unna gassflasker som sto under trykk i de øvrige bygningene på området for å unngå eksplosjon.

Giftige gasser

Det ble opprettet en sikkerhetssone på 1 kilometer. Beboere fra hus i nærheten ble en tid evakuert av politiet grunnet en voldsom mengde giftige gasser i området. Evakueringen opphørte søndag ettermiddag.

– Vindretningen har snudd til vår fordel. Røyken og gassen beveger seg utover Friarfjorden og er ikke lenger til skade for mennesker, sier Øvergaard.

Forsvaret fløy inn utstyr med helikoptre fra kystvaktskipet Andenes. I tillegg deltok røykdykkere, redningsskøyte, styrker fra Sivilforsvaret, politi, ambulanse og et Sea King redningshelikopter i operasjonen.