Sagmoen Prosjekt AS inngikk nylig kontrakt med Hedalm Anebyhus om å bygge ut Vestengkroken på Eidsvoll. Prosjektet tiltrekker seg investor-interessenter fra Oslo. Illustrasjon: Storm Marketing

Boligtrykket øker utenfor Oslo - nå snuser private boliginvestorer på Eidsvoll

Både meglere og boligutviklere tror egenkapital-innstrammingene i Oslo får ringvirkninger for kommunene rundt hovedstaden. På Eidsvoll merker de allerede et taktskifte.

NYE KRAV

I et forsøk på å stoppe galopperende boligpriser i hovedstaden, innførte finansminister Siv Jensen (Frp) et nytt krav om at kjøpere av sekundærboliger i Oslo må stille med 40 prosent egenkapital, mot 15 prosent i resten av landet.

I tillegg får bankene som gir lån til kjøp av bolig i Oslo kun gi åtte prosent av nye lån eller ti millioner kroner utover kravene hvert kvartal. Ikke ti prosent av nye utlån som i dag.

– Vi har hatt telefoner fra både private og profesjonelle aktører fra Oslo-området som er på jakt etter investeringsobjekter, noe har vi ikke sett tegn til her oppe tidligere, sier prosjektleder Shane Christian Matheson i Sagmoen Prosjekt AS.

– Normalt har sekundærboliger eller bolig som rent investeringsobjekt vært forbeholdt kommunene lenger sør på Romerike, som Jessheim, Lillestrøm og Lørenskog, legger han til.

Nylig inngikk boligutvikleren kontrakt med Hedalm Anebyhus om å bygge 30 leiligheter i fire boligbygg sentralt på Råholt i Eidsvoll kommune.

Shane Matheson

Det er dette prosjektet som lokker til seg interessenter fra hovedstaden.

– Jeg tror det er en følge av de nye kravene til egenkapital som er innført på sekundærboliger i hovedstanden, sier Matheson.

– Flere og flere sikrer seg bolig nummer to som alternativ sparing. De belåner på frie deler av primærboligen. Motivasjonen er tilsynelatende sparing til pensjon eller til barn som skal inn på markedet, legger han til.

Hever blikket
Også konstituert direktør for Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, Jon Olav Halungset, tror innstrammingene i Oslo vil få ringvirkninger for kommunene rundt hovedstaden.

– Det vil få en effekt, men det er vanskelig å tallfeste hva det får å si. Fortsatt er det tidlig, sier han.

– Hvilke konsekvenser vil det få?

Jon Olav Halgunset

– Jeg tror flere vil heve blikket litt og ser seg rundt i områder de ikke har tenkt på før. Ser du mot Lørenskog, ser du raskt ut at prisforskjellene på å kjøpe er store, mens utleieprisene ikke skiller seg all verden. Når det er sagt, tror jeg ikke vi vil få en stri strøm bare på grunn av de nye reglene, sier Halungset.

Han er ikke overrasket over at investorer fra Oslo nå snuser på prosjekt så langt nord i Akershus som på Eidsvoll.

– De har jo Gardemoen-effekten, og de har god jernbaneforbindelse til Oslo. Det bygges mye sentralt på Eidsvoll og det er et sted som har løftet seg, sier Halungset.

Tom Elliot Johnsen. Foto: CF Wesenberg

Større effekt nærme Oslo
Advokat og megler Tom Elliot Johnsen i Sem & Johnsen Eiendomsmegling tror effekten av innstrammingene vil bli større jo nærmere Oslo du kommer.

– Asker, Bærum og Fornebu – som ligger nærme Oslo vest – kan bli enda mer interessante for de som skal investere i en bolig nummer to. Men fortsatt er det sånn at de aller fleste kjøperne tross alt er sluttbrukerne, så hvor stor effekten blir av innstrammingene i Oslo blir spennende å se, sier Johnsen.